wtorek, 9 lipca 2013

Ciasto jagodowe z mascarpone

Ciasto jagodowe z mascarpone

U mnie ciągle jagodowo !
Pyszne ciasto z kremowym mascarpone i jagodami.


Składniki : (w temperaturze pokojowej)
  • 300g miękkiego masła
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 jajek
  • 1 1/3 szklanki cukru
  • 220g serka mascarpone
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • jagody
  • masło i bułka tarta (do posmarowania formy)
Przygotowanie :

Formę wysmaruj masłem i posyp bułką tartą.
Jagody opłukaj, osusz ręcznikiem papierowym i posyp mąką.
 Masło utrzyj na puszystą masę. Partiami wsypuj cukier nie przerywając miksowania. Po kolei dodawaj kolejny składnik, kiedy ostatni się połączy - serek, po jednym jajku oraz mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia i budyniem.  3/4 ciasta wlej do formy ułóż jagody i przykryj pozostałą częścią ciasta. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 45-50minut w temperaturze 180 stopni.(po 30 minutach włączyłam termoobieg)



11 komentarzy:

  1. Mmm, ale smacznie wygląda. :) I te jagódki się super ułożyły w jednym miejscu. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaka piękna babka! Taka kolorowa, wiosenna. Od Wielkanocy jakoś nikt babek nie piekł, a to błąd :)

    OdpowiedzUsuń
  3. znów piękne zdjęcia, jak zawsze :]
    i wspaniałe ciasto. wygląda bardzo smacznie i okazale. atrakcyjne :]
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Fotogenicznia z niej babka ;) Ładnie jej z jagódkami i miętą!

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo apetyczne z tymi jagodami :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda pysznie... I na pewno bardzo delikatnie przez to mascarpone, delicje ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglada smakowicie, a czy zamiast jagód można dać jakieś inne owoce??

    OdpowiedzUsuń
  8. Witam ciepło,
    Owoce mogą byc dowolne, ( jabłka, brzoskwinie..) tylko oproszyłabym je mąką wcześniej żeby za bardzo nie opadły na dno.

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo dziękuje za odpowiedz, w takim razie zabieram sie za pieczenie :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń