wtorek, 9 lipca 2013

Kremowa zupa pomidorowa z pulpecikami

Kremowa zupa pomidorowa z pulpecikami 

Przepyszna zupka z pulpecikami mięsno-ryżowymi.
Idealna dla dzieci.
Składniki :
  • 6 - 8 szt dojrzałych pomidorów,
  • 4 szklanki bulionu warzywnego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól,
  • pieprz,
  • 2 łyżki śmietany,
  • oliwa z oliwek. 
Składniki pulpeciki :
  • 300g mięsa mielonego wieprzowego
  • 3/4 szklanki ryżu
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka chilli
Przygotowanie :

Pomidory sparz i obierz ze skórki. Wsadź do blendera i zmiksuj. Do garnka wlej oliwę z oliwek. Wrzuć pomidory,posiekany drobno czosnek i wlej bulion. Duś 10 minut. Dopraw solą i pieprzem. Wlej śmietanę.


Do miski wrzuć mięso, ryż, jajko, sól, pieprz i chilli. Wyrób gładką masę i uformuj pulpeciki. Mięso delikatnie włóż do bulionu z pomidorami. Gotuj przez 10-15 minut mieszając co jakiś czas. 

4 komentarze:

  1. Robilam kiedys podobna,ale z dodatkiem korniszonow-pyszna byla:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja jestem takie duze dziecko, wiec chetnie bym zjadla taka zupke!

    OdpowiedzUsuń
  3. To musi być pyszna zupka. Pomidorowa jest najlepsza :)

    OdpowiedzUsuń

Print