Kremowa zupa pomidorowa z pulpecikami
Przepyszna zupka z pulpecikami mięsno-ryżowymi.
Idealna dla dzieci.
Składniki :
- 6 - 8 szt dojrzałych pomidorów,
- 4 szklanki bulionu warzywnego,
- 2 ząbki czosnku,
- sól,
- pieprz,
- 2 łyżki śmietany,
- oliwa z oliwek.
Składniki pulpeciki :
- 300g mięsa mielonego wieprzowego
3/4 szklanki ryżu
sól
pieprz
majeranek
1 jajko
- 1 łyżeczka chilli
Przygotowanie :
Pomidory sparz i obierz ze skórki. Wsadź do blendera i zmiksuj. Do garnka wlej oliwę z oliwek. Wrzuć pomidory,posiekany drobno czosnek i wlej bulion. Duś 10 minut. Dopraw solą i pieprzem. Wlej śmietanę.
Do miski wrzuć mięso, ryż, jajko, sól, pieprz i chilli. Wyrób gładką masę i uformuj pulpeciki. Mięso delikatnie włóż do bulionu z pomidorami. Gotuj przez 10-15 minut mieszając co jakiś czas.
pysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńRobilam kiedys podobna,ale z dodatkiem korniszonow-pyszna byla:)
OdpowiedzUsuńJa jestem takie duze dziecko, wiec chetnie bym zjadla taka zupke!
OdpowiedzUsuńTo musi być pyszna zupka. Pomidorowa jest najlepsza :)
OdpowiedzUsuń