Kieszonki francuskie z jabłkami i rodzynkami
Bardzo proste do przygotowania kieszonki z jabłkami i rodzynkami.
W ekspresowym tempie możesz przygotować wyjątkowy deser.
W ekspresowym tempie możesz przygotować wyjątkowy deser.
Składniki :
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 4 jabłka
- 50g rodzynek
- 2 łyżeczki cynamonu
- jajko do posmarowania
- cukier do posypania
Przygotowanie :
Rodzynki zalej wrzątkiem i odstaw na 10 minut. Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Przełóż do rondelka, posyp cynamonem, wsyp rodzynki i duś na wolnym ogniu 10 - 15 minut aż jabłka staną się miękkie. Z ciasta francuskiego wytnij owale i na jedną cześć ułóż jabłka z rodzynkami. Sklej ze sobą końce. Każdą kieszonkę posmaruj rozbełtanym jajkiem i posyp cukrem. Na górze wytnij 2 otworki. Ciastka wsadź do nagrzanego piekarnika na 15 minut w temperaturze 200 stopni.
pysznie wyglądają:) świetny pomysł:)
OdpowiedzUsuńgenialny pomysł! na pewno do wykorzystania :)
OdpowiedzUsuńpomysł jest z książki, szkoda że nie ma tutaj ani słowa o tym :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie kieszonki z ciasta francuskiego. Koniecznie muszę je zrobić :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie ciasteczka :>
OdpowiedzUsuńWyglądają apetycznie, muszę zrobić...Kamila
OdpowiedzUsuńWyglądają jak nowoczesne racuszki. Wspaniały pomysł :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł , na pewno wyprobuje !
OdpowiedzUsuńi nazwa urocza :)
OdpowiedzUsuń