poniedziałek, 29 lipca 2013

Kieszonki francuskie z jabłkami i rodzynkami

Kieszonki francuskie z jabłkami i rodzynkami

Bardzo proste do przygotowania kieszonki z jabłkami i rodzynkami. 
W ekspresowym tempie możesz przygotować wyjątkowy deser.

 
Składniki :
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 4 jabłka
  • 50g rodzynek
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • jajko do posmarowania 
  • cukier do posypania
Przygotowanie :

Rodzynki zalej wrzątkiem i odstaw na 10 minut. Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Przełóż do rondelka, posyp cynamonem, wsyp rodzynki i duś na wolnym ogniu 10 - 15 minut aż jabłka staną się miękkie. Z ciasta francuskiego wytnij owale i na jedną cześć ułóż jabłka z rodzynkami. Sklej ze sobą końce. Każdą kieszonkę posmaruj rozbełtanym jajkiem i posyp cukrem. Na górze wytnij 2 otworki. Ciastka wsadź do nagrzanego piekarnika na 15 minut w temperaturze 200 stopni.    



9 komentarzy:

  1. pysznie wyglądają:) świetny pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  2. genialny pomysł! na pewno do wykorzystania :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pomysł jest z książki, szkoda że nie ma tutaj ani słowa o tym :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie kieszonki z ciasta francuskiego. Koniecznie muszę je zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię takie ciasteczka :>

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają apetycznie, muszę zrobić...Kamila

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają jak nowoczesne racuszki. Wspaniały pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny pomysł , na pewno wyprobuje !

    OdpowiedzUsuń

Print