Puszyste ciasto z jagodami
Wilgotne i bardzo puszyste.
Możesz użyć dowolnych ulubionych owoców.
Składniki :
- 1 - 1,5 szklanki jagód
- 2,5 szklanki mąki
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka oleju
- 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie :
Przygotuj 2 miski. Do jednej wbij żółtka a do drugiej białka. Białka ubij na sztywną pianę i partiami wsypuj cukier (1/2 szklanki) nie przerywając miksowania. Żółtka zmiksuj z resztą cukru na puszystą masę. Wolnym strumieniem wlej olej i mleko. Wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Połącz składniki. Do ciasta partiami dodaj pianę z białek. Delikatnie wymieszaj. Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Górę ciasta posyp jagodami. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 45-50 minut w temperaturze 180 stopni.
Wygląda bardzo puszyście, ale takie są najlepsze! :) Kurcze jeszcze nic nie robiłam z jagodami w tym roku. Muszę nad tym popracować! :D
OdpowiedzUsuńpycha:)
OdpowiedzUsuńCudowne, musi być pyszne!
OdpowiedzUsuńCzy olej w tym cieście jest bardzo wyczuwalny,gdyż nie przepadam za ciastami z olejem .A może mogę zastąpić go rozpuszczonym masłem lub margaryną czy ktoś próbował.Bo ciasto jest bardzo apetyczne:):):)Lucia.
OdpowiedzUsuńWitam ciepło,
UsuńŚmiało możesz zmniejszyć ilość oleju z przepisie do 3/4 szklanki lub zastąpi go innym tłuszczem. Pozdrawiam,
A jaka forma? Jak duża?
OdpowiedzUsuńMoja forma : 32X20cm :)
UsuńUpiekłam - pięknie wyrosło i pysznie smakowało.:) Świetny przepis :)
UsuńBardzo się cieszę że smakowało. Zachęcam do dodania zdjęcia na tablicę fb Anyzkowo :)
Usuńhttps://www.facebook.com/pages/Any%C5%BCkowo/338319526199677
Pozdrawiam!
Mam w lodówce jagody, aż ślinka mi pociekła,więc pewnie upiekę według Twojego przepisu, pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńWłaśnie tego szukałam , dziś kupiłam jagody i nie wiedziałam co z nimi robić. Prosty , szybki przepis, jak znalazł na jutrzejszą rodzinną imprezkę.
OdpowiedzUsuńWczoraj upiekłam - bardzo dobry przepis! ;)
OdpowiedzUsuńszczerze polecam:)
Ania A.
Mam formę 25x25, jak myślisz czy mogę jej użyć i o ile przedłużyć czas pieczenia?
OdpowiedzUsuńOczywiście że forma do pieczenia może być dowolna,
UsuńPiecz ciasto do suchego patyczka :)
Zachęcam również do dodania zdjęcia na tablice fb Anyzkowa :)
UsuńPozdrawiam ciepło i życzę smacznego :)
Dzis upiekłam super przepis:) dziki wielkie:)
OdpowiedzUsuńJadłam je dziś na śniadanie :D
OdpowiedzUsuńZastanawiam się, czy można do takich ciast używać mrożonych owoców, mam sporo borówki amerykańskiej w zamrażalniku.
OdpowiedzUsuń