poniedziałek, 15 lipca 2013

Knedle z serem i jagodami

Knedle z serem i jagodami


Składniki ciasto:
  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 1 szklanka mąki pszennej 
  • 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
Składniki nadzienie :
  • 500g twarogu
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżki drobnego cukru
  • 1 żółtko ( najlepiej z dużego jajka L)
  • 1 szklanka jagód
Składniki dodatkowe :
  • sól
  • roztopione masło do polania
 Przygotowanie ciasta :

Ziemniaki przeciśnij przez praskę. Do ziemniaków stopniowo dodawaj mąkę pszenną i ziemniaczaną. Na koniec wbij jajko i dokładnie wyrabiaj ciasto. 

Przygotowanie nadzienia :

Do miseczki wrzuć twaróg. Dodaj cukier waniliowy, cukier drobny oraz żółtko. Wsyp jagody.  Wszystko dokładnie połącz rozgniatając twaróg widelcem.

Ciasto podziel na części. Na dłoni uformuj niewielki placuszek na środku ułóż farsz i zawiń w kluseczkę. Gotuj w osolonym wrzątku, aż kluski wypłyną na wierzch. Knedle polej masłem.

8 komentarzy:

  1. Ale się w nich zrobiło fioletowe nadzienie. Ślicznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takich knedli jeszcze nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają tak smakowicie, że aż ślinka leci!

    Z pozdrowieniami,

    Agata

    OdpowiedzUsuń
  4. Niestety Pani Ewelino coś w tym przepisie nie gra. Robiłam dwa razy i za każdym razem ciasto wyszło tak oleiste ze nie było mowy o ulebieniu czegokolwiek. Musiała dodać mnóstwommąki przez co ciasto zrobiło się oczywiście twarde. Za to bardzo dobre nadzienie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam serdecznie Pani Marto,

      Wydaje mi się że wszystko zależy od odmiany ziemniaków.
      Wiele osób przygotowywało te knedle np. na portalu przyślij przepis i było ok.
      Proszę rozglądnąć się w sklepie za inną odmianą ziemniaków.

      Często przygotowuję knedle z różnym nadzieniem bo mój maluszek je bardzo lubi.

      Pozdrawiam !

      Usuń
  5. Zawsze robiłam tylko z jagodami, dzisiaj wypróbuję wersję z twarożkiem. Oj nie mogę się doczekać !

    OdpowiedzUsuń

Print