środa, 31 lipca 2013

Orzeźwiające ryżowe ciasto z ananasem

Orzeźwiające ryżowe ciasto z ananasem

Bardzo orzeźwiające ciasto z masą ryżową i ananasem. 
Masa ryżowa przygotowana jest na piwie Książęce Jasne Ryżowe.
Największą zaletą tego piwa jest aromat, rześkość oraz lekkość i orzeźwienie.
Wyczuwalna jest nutka goryczy która łagodnieje ze słodkim ananasem.
Całość idealnie się komponuje.  
Polecam przygotować ciasta na upalne dni.

Składniki biszkopt :
  • 3 jajka
  •  1/2 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki piwa Książęce Jasne Ryżowe
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 Składniki masa ryżowa :
  •  200g ryżu do risotto
  • 1L mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 puszki ananasów krojonych
  • 2 łyżki żelatyny
Składniki polewa :
  • 200g dżemu morelowego
  •  1/2 szklanki cukru
  • 100ml śmietanki 30%
Przygotowanie biszkopt : 

Białka ubij na sztywną pianę. Wsyp partiami cukier cały czas miksując. Pojedynczo dodawaj żółtka i wlej piwo. Delikatnie wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i połącz składniki. Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 35 minut w temperaturze 180 stopni.

Przygotowanie masy ryżowej :

Do garnka wlej mleko. Wysp cukier. Wymieszaj składniki i zagotuj. Wsyp ryż i gotuj na wolnym ogniu 20-25 minut co jakiś czas mieszając. Do masy dodaj kawałki ananasa i wymieszaj składniki. Odstaw do ostygnięcia. Żelatynę rozpuść w 1/3 szklance wody. Przelej do masy ryżowej i wymieszaj składniki. Masę wlej na biszkopt i włóż do lodówki na minimum 1 godzinę.

Przygotowanie polewy :

Czystą patelnię rozgrzej mocno, wsyp na nią cukier. Gdy zacznie się karmelizować wlej śmietanę i wymieszaj składniki. Dodaj dżem i dokładnie połącz składniki. Ostudź. Polewę przelej na stężoną masę ryżową i ponownie włóż do lodówki na 2-3 godziny.





11 komentarzy:

  1. jest śliczne! aż ślinka cieknie

    OdpowiedzUsuń
  2. Takiego ciasta nie miałam jeszcze okazji próbować, ani widzieć na jakimś blogu, ale to ciekawy pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fantastyczne, ale mam na niego ochotę!

    OdpowiedzUsuń
  4. mam bardzo dobre skojarzenia gdy słyszę o cieście ryżowym, ale takiego czegoś zupełnie się nie spodziewałam :) bardzo ciekawe, będę musiała spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Gorgeous and very interesting cake!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Sądziłam, że to będzie ciasto z mąką ryżowa, a tu proszę, z ryżem - fajnie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Też robiłam kiedyś ciasto ryżowe, ale w wersji truskawkowej i bez piwa oczywiście :) U mnie był biszkopt->pianka->masa ryżowa->galaretka i truskawki:) Teraz czas na Pani wersję :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Składniki masy naprawdę zaskakujące! :D

    OdpowiedzUsuń

Print