Roladki owinięte boczkiem
ze szpinakiem
Przepyszne roladki z farszem szpinakowym owinięte boczkiem.
Świetnie smakują na zimno jako dodatek do pieczywa zamiast wędlin.
Składniki:
- 4 pojedyncze filety z kurczaka,
- 300g świeżego szpinaku,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 cebula,
- pieprz,
- sól,
- ok 6 plastrów boczku surowego wędzonego,
- listki świeżej szałwii,
- olej do smażenia
Przygotowanie :
Filet opłukaj, osusz ręcznikiem papierowym i delikatnie rozbij.(należy robić to delikatnie tak aby nie porobić dziur w
mięsie). Na patelni z dodatkiem oleju zeszklij cebulę i czosnek, dodaj szpinak. Podlej niewielką ilością wody i parę minut duś. Cały farsz pozostawi do ostygnięcia. Mięso rozłożyć
, nałoży farsz i zwinąć w roladkę. Każdą roladkę owiń boczkiem i połóż listek świeżej szałwii. Roladki delikatnie polej olejem, połóż folię aluminiową i włóż do piekarnika na 15 minut nagrzanego do 180-190 stopni. Po tym czasie ściągnij folię i piecz kolejne 10 minut.
pięknie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńPrezentują się pięknie i smacznie :)
OdpowiedzUsuń