Makaron ze szpinakiem i rodzynkami
Bardzo lekka propozycja na obiad.
Idealna na upalne dni.
Składniki :
- 300g świeżego szpinaku
- 50g rodzynek
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 100ml śmietany 30%
- sok z 1/2 cytryny
- oliwa
- 100g makaronu
- sól
- pieprz
Przygotowanie :
Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Rodzynki zalej gorącą wodą i odstaw na 10 minut.
Szpinak dokładnie umyj. Włoż do garna ze wrzątkiem i gotuj 2 minuty. Ugotowany szpinak przelej zimną wodą i posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę , podsmaż pokrojoną cebulę i przeciśniety przez praskę czosnek. Dodaj szpinak i odcedzone rodzynki. Duś parę minut. Wlej śmietanę i sok z cytryny. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Makaron wrzuć do szpinaku i połącz składniki. Podawaj gorące.
Z rodzynkami jeszcze makaronu nie jadłam, ale pomysł mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam makaron ze szpinakiem, ale z rodzynkami? tak nigdy nie łączyłam :-) ale następnym razem na pewno dodam rodzynki!
OdpowiedzUsuńnie dla mnie to połączenie smaków (:
OdpowiedzUsuńciekawy pomysł z dodaniem rodzynków:)
OdpowiedzUsuńRodzynki? No to bym nie wpadła :) Ciekawe :)
OdpowiedzUsuńFajna, prosta kompozycja, w sam raz - jak wspomniałaś - na upalne dni :)
OdpowiedzUsuńJadłam juz kiedyś szpinak w połączeniu z rodzynkami i bardzo mi smakowało, musze spróbowac tego w wersji z makaronem :)
OdpowiedzUsuń