Makaron z ostrymi pulpecikami
Składniki
:
- 200g makaronu spaghetti,
- 400g mięsa mielonego wieprzowego,
- 4 łyżki startego parmezanu,
- sól,
- pieprz,
- 1 łyżka ketchupu,
- 1 łyżka musztardy francuskiej,
- 1 papryczka chilli,
- 1 cebula,
- 1 puszka pomidorów w zalewie,
- 1 szklanka bulionu,
- 2 łyżki śmietany, 1 łyżeczka tymianku,
- olej do smażenia.
Przygotowanie
:
Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
Do miski wrzuć mięso mielone, dodaj ketchup, musztardę, drobną posiekaną papryczkę chilli, parmezan (3 łyżki), sól i pieprz. Ugnieć na jednolitą masę i uformuj mini pulpeciki. Na patelni rozgrzej tłuszcz i smaż pulpeciki z dwóch stron. Ściągnij pulpety z patelni i na ten sam tłuszcz wrzuć pokrojoną cebulę. Smaż 3-4 minuty co jakiś czas mieszając. Wlej pomidory z bulionem dodaj parmezan (1 łyżka) oraz tymianek. Duś 5 minut. Wrzuć do sosu pulpeciki i ponownie duś. Dodaj śmietanę. Pulpety podawaj z makaronem.
Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
Do miski wrzuć mięso mielone, dodaj ketchup, musztardę, drobną posiekaną papryczkę chilli, parmezan (3 łyżki), sól i pieprz. Ugnieć na jednolitą masę i uformuj mini pulpeciki. Na patelni rozgrzej tłuszcz i smaż pulpeciki z dwóch stron. Ściągnij pulpety z patelni i na ten sam tłuszcz wrzuć pokrojoną cebulę. Smaż 3-4 minuty co jakiś czas mieszając. Wlej pomidory z bulionem dodaj parmezan (1 łyżka) oraz tymianek. Duś 5 minut. Wrzuć do sosu pulpeciki i ponownie duś. Dodaj śmietanę. Pulpety podawaj z makaronem.
Uwielbiam ostre przyprawy.
OdpowiedzUsuńMusiało być naprawdę smaczne :) Wygląda zdrowo, naturalnie, świeżo i pysznie.
OdpowiedzUsuńjest mega dobre
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę że smakowało ! :)
Usuń