piątek, 26 lipca 2013

Makaron z ostrymi pulpecikami

Makaron z ostrymi pulpecikami


Składniki : 
  • 200g makaronu spaghetti, 
  • 400g mięsa mielonego wieprzowego, 
  • 4 łyżki startego parmezanu,
  •  sól,
  •  pieprz, 
  • 1 łyżka ketchupu, 
  • 1 łyżka musztardy francuskiej,
  • 1 papryczka chilli,
  •  1 cebula, 
  • 1 puszka pomidorów w zalewie,
  •  1 szklanka bulionu, 
  • 2 łyżki śmietany, 1 łyżeczka tymianku,
  •  olej do smażenia.

Przygotowanie :

 Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. 

Do miski wrzuć mięso mielone, dodaj ketchup, musztardę, drobną posiekaną papryczkę chilli, parmezan (3 łyżki), sól i pieprz. Ugnieć na jednolitą masę i uformuj mini pulpeciki. Na patelni rozgrzej tłuszcz i smaż pulpeciki z dwóch stron. Ściągnij pulpety z patelni i na ten sam tłuszcz wrzuć pokrojoną cebulę. Smaż 3-4 minuty co jakiś czas mieszając. Wlej pomidory z bulionem dodaj parmezan (1 łyżka) oraz tymianek. Duś 5 minut. Wrzuć do sosu pulpeciki i ponownie duś. Dodaj śmietanę. Pulpety podawaj z makaronem. 


4 komentarze:

  1. Musiało być naprawdę smaczne :) Wygląda zdrowo, naturalnie, świeżo i pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. jest mega dobre

    OdpowiedzUsuń

Print