poniedziałek, 29 października 2012

Pie na winie z kurczakiem

Pie na winie z kurczakiem

Uczta na obiad dla domowników jak i gości.
Bardzo proste do zrobienia a zaspokaja podniebienia najwybredniejszym.

Składniki : 1 kurczak (średni), gałązki świeżego rozmarynu i tymianku, 1 cytryna, 4 marchewki, 3 pietruszki, 6 małych pieczarek, 1 por, 3 małe cebule, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, 0,3l wina białego, 0,2l śmietanki 30%, natka pietruszki, 1 szklanka bulionu warzywnego, opakowanie ciasta francuskiego, jajko do posmarowania.

Przygotowanie : Kurczaka oczyść. Do wnętrza  wepchnij cytrynę pokrojoną na 4 części, rozmaryn i tymianek. Oprósz świeżo zmielonym pieprzem i posmaruj czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Najlepiej odstaw kurczaka na całą noc do lodówki. Do dużego naczynia włóż pokrojone warzywa, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Wlej wino i na to ułóż kurczaka. Piecz pod przykryciem 40 minut. Następne 30-45 minut piecz  bez przykrycia. ( Możesz ponacinać kurczaka ). Kurczaka odstaw do ostudzenia. Warzywa i powstały bulion wlej do rondla. Wlej bulion i doprowadź do wrzenia. Wlej śmietanę i posyp natką pietruszki. Dopraw do smaku. Kurczaka obierz i całe mięso wrzuć do sosu. Potrawkę przelej do naczynia i przykryj ciastem francuskim. Posmaruj jajkiem górę i zrób na środku dziurkę aby uchodziła para. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 20 minut w temperaturze 200 stopni.


3 komentarze:

  1. taki pie chodzi za mną już od dawna, chyba teraz się skuszę na zrobienie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Już od dawna się zbieram, żeby zrobić coś pysznego, ukrytego pod taką chrupiąca kołderką. Myślę, że mnie zmobilizowałaś:)

    OdpowiedzUsuń

Print