piątek, 28 lutego 2014

Zimowe risotto z bakaliami

Zimowe risotto z bakaliami

Danie to zostało skomponowane specjalnie do Nestea Zimowa Śliwka.
 Znajdziecie w nim wyjątkowe połączenie fig, moreli , śliwek, cynamonu i migdałów prażonych. 
Całość ugotowana na Nestea Zimowa Śliwka oraz soku jabłkowym. Daje nam to cudowne, zimowe połączenie którego ukoronowaniem będzie podanie do niego nowej Nestea o smaku Zimowej Śliwki.


Składniki : ( na 2 porcje )
  • 1 szklanka ryżu do risotto,
  • 1 szklanka soku jabłkowego ( z naturalnym miąższem ),
  • 3/4  szklanki Nestea Zimowa śliwka,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  •  2 śliwki,
  • 3 suszone figi,
  • 4 suszone morele,
  • 3 łyżki migdałów w płatkach,
  • ziarenka z 1/2 owocu granatu.
  • 2 łyżki masła.

Przygotowanie :


Na rozgrzaną patelnię wrzuć masło i roztop. Wsyp ryż i chwilę podsmaż co jakiś czas mieszając. Dodaj miód i cynamon. Wymieszaj razem z ryżem. Wlej 1/2 szklanki soku jabłkowego i nestea. Przykryj patelnię i duś na wolnym ogniu przez  15 minut co jakiś czas mieszając. W międzyczasie wlej resztę soku. Na drugiej patelni wsyp płatki migdałów i upraż. Morele, figi i śliwki pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj do ryżu. Całość posyp ziarenkami granatu i wcześniej uprażonymi płatkami migdałów. 



3 komentarze:

  1. Jak widzę to risotto to mam ochotę biec do sklepu po nestea i wziąć się do roboty :) Wygląda przepysznie *-*

    OdpowiedzUsuń

Print