Ciasto 3 bit z kakaową pianką
Znane wszystkim ciasto 3 bit bez pieczenia.
Do bitej śmietany dodałam kakao co wzbogaciło smak ciasta.
Polecam wyjątkowo pyszne !
Składniki masa krówkowa :
- 1 puszka masy krówkowej (kajmakowej)
- 1L mleka,
- 3/4 szklanki cukru,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- 250g masła,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 1 jajko.
- 0,5L śmietany 30%,
- 3 łyżki kakao,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 2 płaskie łyżki żelatyny.
Dodatkowe składniki :
- 2 duże opakowania herbatników,
- posypka czekoladowa lub starta gorzka czekolada.
Przygotowanie masy krówkowej :
Masę krówkową w puszcze wstaw do gorącej wody. Pozostaw 15-20 minut aż masa zrobi się płynna.
Przygotowanie bitej śmietany :
Żelatynę rozpuść w 1/3 szklanki gorącej wody. Ostudź. Bitą śmietanę ubij na sztywno z cukrem pudrem i kakao. Miksując cały czas wlej żelatynę lekkim strumieniem.
Przygotowanie masy budyniowej :
Odmierz 1,5 szklanki mleka i wlej do miski. Dodaj mąkę pszenną ziemniaczaną, budyń i jajko. Wszystko dokładnie połącz. Resztę mleka zagotuj z masłem, cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego mleka wlej lekkim strumieniem wcześniej przygotowaną mieszankę (z mleka, jajka i mąki) i starannie wymieszaj aż wszystko się ugotuje. Przygotowany budyń ostudź.
Przygotowanie ciasta krówki :
Blaszkę wyłóż folią spożywczą lub papierem do pieczenia. Herbatniki wyłóż na dno tortownicy. Rozsmaruj masę krówkową. Połóż kolejną warstwę herbatników, następnie warstwę masy budyniowej i ponownie herbatniki. Na górę ułóż kakaową bitą śmietanę. Całość posyp posypką czekoladową lub startą czekoladą.Ciasto włóż do lodówki na minimum 2 godziny.
Blaszka : 30cm x 24 cm
Masę krówkową w puszcze wstaw do gorącej wody. Pozostaw 15-20 minut aż masa zrobi się płynna.
Przygotowanie bitej śmietany :
Żelatynę rozpuść w 1/3 szklanki gorącej wody. Ostudź. Bitą śmietanę ubij na sztywno z cukrem pudrem i kakao. Miksując cały czas wlej żelatynę lekkim strumieniem.
Przygotowanie masy budyniowej :
Odmierz 1,5 szklanki mleka i wlej do miski. Dodaj mąkę pszenną ziemniaczaną, budyń i jajko. Wszystko dokładnie połącz. Resztę mleka zagotuj z masłem, cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego mleka wlej lekkim strumieniem wcześniej przygotowaną mieszankę (z mleka, jajka i mąki) i starannie wymieszaj aż wszystko się ugotuje. Przygotowany budyń ostudź.
Przygotowanie ciasta krówki :
Blaszkę wyłóż folią spożywczą lub papierem do pieczenia. Herbatniki wyłóż na dno tortownicy. Rozsmaruj masę krówkową. Połóż kolejną warstwę herbatników, następnie warstwę masy budyniowej i ponownie herbatniki. Na górę ułóż kakaową bitą śmietanę. Całość posyp posypką czekoladową lub startą czekoladą.Ciasto włóż do lodówki na minimum 2 godziny.
Blaszka : 30cm x 24 cm
wspaniały deser, rewelacja!
OdpowiedzUsuńCzęsto robię 3bita, ale może wypróbuję i tę wersję. zawsze to jakaś odmiana.
OdpowiedzUsuńMoim domownikom bardziej smakuje ta wersja :)
UsuńWspaniale wygląda :)
OdpowiedzUsuńwygląda obłędnie!! napewno też tak smakuje:)
OdpowiedzUsuńJest bardzo pyszne :)
UsuńNie wiem czy umiałabym zrobić :>
OdpowiedzUsuńOczywiście że tak :) Jest bardzo proste do przygotowania :)
Usuń