sobota, 1 marca 2014

Ciasto 3 bit z kakaową pianką

Ciasto 3 bit z kakaową pianką

Znane wszystkim ciasto 3 bit bez pieczenia.
Do bitej śmietany dodałam kakao co wzbogaciło smak ciasta.
Polecam wyjątkowo pyszne !


Składniki masa krówkowa :
  • 1 puszka masy krówkowej (kajmakowej)
Składniki masa budyniowa : 
  • 1L mleka, 
  • 3/4 szklanki cukru,  
  • 1 opakowanie cukru waniliowego, 
  • 250g masła,
  •  1 szklanka mąki pszennej, 
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru, 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 
  • 1 jajko.
Składniki bita śmietana : 
  •  0,5L śmietany 30%, 
  • 3 łyżki kakao,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 2 płaskie łyżki żelatyny.

Dodatkowe składniki : 

  • 2 duże opakowania herbatników,
  • posypka czekoladowa lub starta gorzka czekolada.
Przygotowanie masy krówkowej : 

Masę krówkową w puszcze wstaw do gorącej wody. Pozostaw 15-20 minut aż masa zrobi się płynna.

Przygotowanie  bitej śmietany : 

Żelatynę rozpuść w 1/3 szklanki gorącej wody. Ostudź. Bitą śmietanę ubij na sztywno z cukrem pudrem i kakao. Miksując cały czas wlej żelatynę lekkim strumieniem.

Przygotowanie masy budyniowej :

 Odmierz 1,5 szklanki mleka i wlej do miski. Dodaj mąkę pszenną ziemniaczaną, budyń i jajko. Wszystko dokładnie połącz. Resztę mleka zagotuj z masłem, cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego mleka wlej lekkim strumieniem wcześniej przygotowaną mieszankę (z mleka, jajka i mąki) i starannie wymieszaj aż wszystko się ugotuje. Przygotowany budyń ostudź. 

Przygotowanie ciasta krówki :

Blaszkę wyłóż folią spożywczą lub papierem do pieczenia. Herbatniki wyłóż na dno tortownicy. Rozsmaruj masę krówkową.  Połóż kolejną warstwę herbatników, następnie warstwę masy budyniowej i ponownie herbatniki. Na górę ułóż kakaową bitą śmietanę. Całość posyp posypką czekoladową lub startą czekoladą.Ciasto włóż do lodówki na minimum 2 godziny.

Blaszka : 30cm x 24 cm 


9 komentarzy:

  1. Często robię 3bita, ale może wypróbuję i tę wersję. zawsze to jakaś odmiana.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moim domownikom bardziej smakuje ta wersja :)

      Usuń
  2. wygląda obłędnie!! napewno też tak smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie wiem czy umiałabym zrobić :>

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście że tak :) Jest bardzo proste do przygotowania :)

      Usuń

Print