poniedziałek, 31 marca 2014

Spaghetti z buraczanym pesto i niebieskim serem pleśniowym

Spaghetti z buraczanym pesto
 i niebieskim serem pleśniowym

 Połączyłam makaron spaghetti z polskimi burakami robiąc z nich pesto. Efekt przeszedł najśmielsze oczekiwania. Talerz wygląda obłędnie, kolory zachwycają a smak jest wyborny. Łączenie kuchni włoskiej z polską dało mi masę frajdy i zachęciło do kolejnych eksperymentów.
Składniki :
  • makaron spaghetti,
  • 2 pieczone buraki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki orzeszków piniowych,
  • sok z 1/2 limonki, 
  • sól,
  • pieprz,
  • 2-3 łyżki oliwa z oliwek,
  • ser parmezan starty,
  • ser niebieski pleśniowy,
Przygotowanie :

Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Buraki dokładnie oczyść i owiń folią aluminiową. Piecz w temperaturze 180 stopni przez  30-40 min aż będą miękkie. Buraki zostaw w folii. Ostudzone buraki obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki. Do miski wrzuć buraki, czosnek, orzeszki, oliwę i wlej sok z limonki. Zmiksuj dokładnie blenderem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Gorący makaron przełóż do buraczanego pesto i dokładnie połącz składniki. Całość posyp startym parmezanem i niebieskim serem pleśniowym.    



8 komentarzy:

  1. Jeszcze nie spróbowałam a już podoba mi się spaghetti w tej odsłonie :D Pięknie wygląda! A ten kolor!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zjadłabym. Musze przyjść do Ciebie na obiad ! :P

    OdpowiedzUsuń
  3. piękny kolor świetny pomysł na makaron

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam, to ja Karolina, muszę uznać, że niesłychanie frapująco opisujesz twojego bloga, niesłychanie ochoczo na niego wstąpię musowo jeszcze nie raz, pozdrawiam Ciebie, całusy !

    OdpowiedzUsuń

Print