piątek, 14 marca 2014

Bananowe ciasto bez pieczenia

Bananowe ciasto 
bez pieczenia



Składniki :
(Forma 22 cmx22 cm)
  • 5 dużych bananów ( do masy ),
  • 1 banan ( na górę ciasta ),
  • 2 galaretki brzoskwiniowe,
  • 1 galaretka malinowa,
  • 2 łyżki masła,
  • 0,5 szklanki wody,
  • biszkopty,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • sok z 1 pomarańczy.
Przygotowanie :

Formę wyłóż folią spożywczą. Biszkopty zamocz w soku pomarańczowym i ułóż na dnie formy obok siebie. Banany obierz ze skórki i potnij na mniejsze kawałki.Wlej sok z cytryny. Blenderem zmiksuj na gładki mus.  Do rondelka wlej wodę i wrzuć masło. Zagotuj całość. Ściągnij z ognia i wsyp galaretki brzoskwiniowe. Dokładnie wymieszaj aż galaretki się rozpuszczą. Wlej galaretki do musu bananowego i wymieszaj. Przelej masę do formy wyłożonej biszkoptami. Włóż do lodówki aż masa zastygnie. Malinową galaretką przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Banana pokrój i ułóż na zastygniętej masie bananowej. Wlej ostudzoną galaretkę i ponownie włóż do lodówki.

Inspiracja : Bananowy song

19 komentarzy:

  1. wygląda pysznie:) a jaka duża foremka?

    OdpowiedzUsuń
  2. już widzę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. oo, ciasta bez pieczenia to to co lubię;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja również :) Są banalne do przygotowania :)

      Usuń
  4. Podoba mi się Twój blog nominowałam go do Liebster Blog. Po szczegóły zapraszam do mnie na mojepasje-mojswiat.blogspot.com Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo smakowite ciacho! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniałe ciasto i to bez pieczenia. Pomysłowe :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Jakie ładne! Pomysłowe :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Na pewno jest lekkie i bardzo pyszne. Fajny pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Lubię banany. Na pewno by mi zasmakowało to ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  10. czy masa bananowa lub banany pod galaretka robią się ciemne?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie, wystarczy trochę z soku z cytryny :)

      Usuń
    2. dzięki za odpowiedź :) chodzi o to, że chciałabym zrobić to ciasto jednego dnia, a podać na następny. trochę się obawiam, ale chyba spróbuję ;)

      Usuń
    3. proszę się nie obawiać. Ciasto powinno odleżeć swoje w lodówce żeby całkowicie stężało.
      Ja również przygotowywałam dzień wcześniej i nie zrobiło się ciemniejsze.
      Życzę smacznego !

      Usuń
    4. Właśnie je robię:) wygląda pysznie :)

      Usuń

Print