sobota, 15 marca 2014

Makaron z chrzanowymi pulpecikami

Makaron z chrzanowymi pulpecikami


Składniki :
  • makaron pióra,
  • 400g mięsa wieprzowego, ( u mnie z szynki )
  • sól,
  • pieprz,
  • 2 - 3 łyżeczki startego chrzanu,
  • 1/2 bułki namoczonej w mleku,
  • 1 cebula, ( do mięsa )
  • 4-5 szt pomidorów,
  • 1 cebula, ( do sosu )
  • 1 1/2 szklanki bulionu,
  • olej do smażenia,
  • parmezan do posypania.
Przygotowanie :

Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 

Mięso potnij na mniejsze kawałki i zmiel razem z cebulą i odciśniętą bułką.  Dodaj chrzan, sól i pieprz. Dokładnie wyrób masę. Uformuj niewielkie kuleczki i smaż na rozgrzanej patelni z każdej strony na złoty kolor. Pulpeciki przełóż na talerz. Cebule i pomidory pokrój na drobne kawałki i przełóż na gorącą patelnię. Smaż parę minut co jakiś czas mieszając. Wlej bulion i duś. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wrzuć do sosu pulpeciki i dokładnie wymieszaj składniki.

Do sosu wsyp wcześniej ugotowany makaron i połącz składniki razem. Całość posyp startym parmezanem. 

3 komentarze:

  1. Witam,
    bardzo miło było poznać autorkę Anyżkowo i wziąć udział we wspólnych warsztatach.Od czasu do czasu wpadam tutaj i zawsze jestem zachwycona apetycznymi zdjęciami.
    Zapraszam do mnie na relację http://www.josia.pl/2014/03/dietetyczne-rewolucje-z-oleofarm-i.html
    Mam nadzieję, że to dopiero początek kulinarnych wydarzeń w naszym regionie.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobię, zrobię.. Zrobiłam się głodna :>

    czekamynacud.blog.pl

    OdpowiedzUsuń

Print