Delikatny sernik z mlekiem
Bardzo delikatny i zarazem wilgotny.
Jeden ze serników przygotowywanych przez moją rodzinę w okresie świątecznym.
Składniki: ( spód ciasta )
( blaszka 32cm x 24 cm )
- 120g masła,
- 1 jajko,
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 szklanki mąki,
- 3/4 szklanki cukru pudru.
- 800g twarogu na sernik,
- 5 jajek,
- 1 szklanka cukru,
- 1 opakowanie budyniu waniliowego,
- 120 ml oleju,
- 250ml mleka,
- 50g gorzkiej czekolady, ( do ozdoby )
- 50g wiórek kokosowych, ( do posypania ) .
Na stolnicę przesiej mąkę, cukier puder oraz proszek do pieczenia. Dodaj posiekane masło oraz jajko. Szybko ugnieć ciasto. Uformuj kulę i zawiń w folię aluminiową. Włóż do lodówki na 50-60 minut. Ciasto rozwałkuj na oprószonym blacie mąką i przełóż do blaszki. Piecz przez 15 minut w temperaturze 220 stopni.
Oddziel z 4 jajek żółtka. Z białek ubij sztywną pianę. Do pozostałych żółtek wbij całe jajko i utrzyj z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając miksowania partiami do masy jajecznej dodaj ser, budyń, mleko i olej. Pianę delikatnie połącz z masą serową. Całość przelej na wcześniej podpieczony spód ciasta. Sernik piecz przez 60-70 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu ostudź ciasto w piekarniku przy uchylonych drzwiach.
Czekoladę roztop w kąpieli wodnej i za pomocą łyżeczki polej sernik tworząc linie. Całość posyp kokosem.
Pysznie. :) U mnie też dziś w domu sernik, ale bananowy. :)
OdpowiedzUsuńJaki uroczy sernik! : )
OdpowiedzUsuńUwielbiam to ciasto. *.*
Piękny ten sernik, ślicznie zdjęcia.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Dziękuje :)
UsuńTyle tych smacznych ciast , że już nie wiem co ja przygotuje na święta . ; p
OdpowiedzUsuńwygląda świetnie, chętnie bym zjadła taki sernik:)
OdpowiedzUsuńjaki wymiar blaszki?
OdpowiedzUsuń( blaszka 32cm x 24 cm )
Usuńpozdrawiam,
W opisie wykonania masy serowej ucierając żółtka i całe jajko z masłem należy dodać cukier,prawda? W składnikach został wymieniony.
UsuńMniam, muszę kiedyś zrobić :)
OdpowiedzUsuńObowiązkowo :)
UsuńFantastic!Shared on my facebook page https://www.facebook.com/volimonet.kuvar
OdpowiedzUsuńA jak pięknie podany!
OdpowiedzUsuńJeszcze jedna super wyglądająca wersja sernika, mniam :)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie, piękne zdjęcia!.Proszę mi napisać w jakim programie obrabia Pani zdjęcia? Ja dopiero zaczynam przygodę z fotografią kulinarną. Klikam lubię to na facebooku :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie
Basia, My Tasty Kitchen
Witam serdecznie Basiu,
UsuńDziękuje za miłe słowa. Zdjęcia z reguły obrabiam w programie Corel Paint Shop Photo Pro x3. Jest dla mnie najszybszy.
Pozdrawiam, Eweina
Dziekuję za szybką odpowiedz. Zobaczę co to za program, ja jeszcze nie obrabiałam zdjęć w programach ala photoshop. Muszę się podszkolić :) Pozdrawiam serdecznie! Basia, My Tasty Kitchen
UsuńAle pychotka :) Mniam, mniam :D
OdpowiedzUsuńczekamynacud.blog.pl