Knedle z malinowym serem
Składniki ciasto:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- 500g twarogu
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 4-5 łyżek drobnego cukru
- 1 żółtko ( najlepiej z dużego jajka L)
- 1,5 szklanki mrożonych malin.
- sól
- roztopione masło do polania
- starta gorzka czekolada
Ziemniaki przeciśnij przez praskę. Do ziemniaków stopniowo dodawaj mąkę pszenną i ziemniaczaną. Na koniec wbij jajko i dokładnie wyrabiaj ciasto.
Przygotowanie nadzienia :
Maliny wsyp do rondelka i wlej 3-4 łyżki wody. Gotuj na wolnym ogniu. Blenderem zmiksuj na mus. Do miseczki wrzuć twaróg. Dodaj cukier waniliowy, cukier drobny oraz żółtko. Wlej mus malinowy. Wszystko dokładnie połącz rozgniatając twaróg widelcem.
Ciasto podziel na części. Na dłoni uformuj niewielki placuszek na środku ułóż farsz i zawiń w kluseczkę. Gotuj w osolonym wrzątku, aż kluski wypłyną na wierzch.
Już mi tak tęskno za świeżymi malinami :))
OdpowiedzUsuńZapisuję i w lato będzie wspaniały obiad :)
OdpowiedzUsuńNie jadłam takich, raczej tylko ze śliwką.
OdpowiedzUsuńTo musisz spróbować :)
UsuńSą pyszne i delikatne. Robię same z twarogiem lub dodaje np. owoce mrożone lub z kompotu.
obłędnie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam knedle. Ale jadłam je tylko z dodatkiem śliwki. Maliny natomiast to mój ulubiony letni owoc, dlatego Twoja propozycja idealnie trafiła w moje gusta. Wspaniały pomysł i przepiękne zdjęcia.
OdpowiedzUsuńFantastyczne. Bardzo smakowicie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńJak dobrze czasem odwiedzić Twój blog :)
OdpowiedzUsuńZawsze coś pysznego !
Nie przepadam za potrawami mącznymi na słodko...ale te knedle wyglądają tak obłędnie, że z chęcią bym ich spróbowała :)
OdpowiedzUsuń