czwartek, 20 marca 2014

Knedle z malinowym serem

Knedle z malinowym serem


Składniki ciasto:
  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 1 szklanka mąki pszennej 
  • 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
Składniki nadzienie :
  • 500g twarogu
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 4-5 łyżek drobnego cukru
  • 1 żółtko ( najlepiej z dużego jajka L)
  • 1,5 szklanki mrożonych malin.
Składniki dodatkowe :
  • sól
  • roztopione masło do polania
  • starta gorzka czekolada
 Przygotowanie ciasta :

Ziemniaki przeciśnij przez praskę. Do ziemniaków stopniowo dodawaj mąkę pszenną i ziemniaczaną. Na koniec wbij jajko i dokładnie wyrabiaj ciasto. 

Przygotowanie nadzienia :

Maliny wsyp do rondelka i wlej 3-4 łyżki wody. Gotuj na wolnym ogniu. Blenderem zmiksuj na mus. Do miseczki wrzuć twaróg. Dodaj cukier waniliowy, cukier drobny oraz żółtko. Wlej mus malinowy. Wszystko dokładnie połącz rozgniatając twaróg widelcem.

Ciasto podziel na części. Na dłoni uformuj niewielki placuszek na środku ułóż farsz i zawiń w kluseczkę. Gotuj w osolonym wrzątku, aż kluski wypłyną na wierzch. 


13 komentarzy:

  1. Już mi tak tęskno za świeżymi malinami :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapisuję i w lato będzie wspaniały obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie jadłam takich, raczej tylko ze śliwką.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To musisz spróbować :)

      Są pyszne i delikatne. Robię same z twarogiem lub dodaje np. owoce mrożone lub z kompotu.

      Usuń
  4. Uwielbiam knedle. Ale jadłam je tylko z dodatkiem śliwki. Maliny natomiast to mój ulubiony letni owoc, dlatego Twoja propozycja idealnie trafiła w moje gusta. Wspaniały pomysł i przepiękne zdjęcia.

    OdpowiedzUsuń
  5. Fantastyczne. Bardzo smakowicie wyglądają:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak dobrze czasem odwiedzić Twój blog :)
    Zawsze coś pysznego !

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie przepadam za potrawami mącznymi na słodko...ale te knedle wyglądają tak obłędnie, że z chęcią bym ich spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń

Print