Malutkie maślane bułeczki
Składniki:
- 500g mąki,
- 80g roztopionego masła,
- 7g drożdży instant ( suszonych ),
- 2/3 szklanki mleka,
- 2 łyżeczki cukru,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 jajko ( do ciasta ),
- jajko rozbełtane ( do posmarowania ).
Przygotowanie :
Mąkę przesiej na stolnicę. Wsyp cukier i sól. Do kubka wlej ciepłe mleko i wsyp drożdże. Dokładnie wymieszaj składniki. Zrób wgłębienie w mące i wlej mleko, masło oraz wbij jajko. Dokładnie wyrób elastyczne ciasto. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia. ciasto podziel na 10-12 części i uformuj bułeczki. Ułóż obok siebie w niewielkich odstępach i ponownie pozostaw do wyrośnięcia. Bułeczki posmaruj rozbełtanym jajkiem i piecz przez 15-18 minut w temperaturze 180 stopni.
siła w prostocie :) wyglądają mega, wypróbuję w weekendowe śniadanko :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam bułki maślane i w każdą niedziele kupuje świeże z pobliskiej piekarni :)
OdpowiedzUsuńWuauw!!!!! ils sont superbe et avec cette confeiture hummmmm.. je mangerais bien deux!
OdpowiedzUsuńBisous
bułeczki wyglądają pysznie! Zapraszam do mnie http://chocofields.blogspot.com/
OdpowiedzUsuń