piątek, 7 marca 2014

Malutkie maślane bułeczki

Malutkie maślane bułeczki 
 
 
 
Składniki: 
  •  500g mąki,
  • 80g roztopionego masła,
  • 7g drożdży instant ( suszonych ),
  • 2/3 szklanki mleka,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 jajko ( do ciasta ),
  • jajko rozbełtane ( do posmarowania ).

Przygotowanie :

Mąkę przesiej na stolnicę. Wsyp cukier i sól. Do kubka wlej ciepłe mleko i wsyp drożdże. Dokładnie wymieszaj składniki. Zrób wgłębienie w mące i wlej mleko, masło oraz wbij jajko. Dokładnie wyrób elastyczne ciasto. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia. ciasto podziel na 10-12 części i uformuj bułeczki. Ułóż obok siebie  w niewielkich odstępach i ponownie pozostaw do wyrośnięcia. Bułeczki posmaruj rozbełtanym jajkiem i piecz przez 15-18 minut w temperaturze 180 stopni. 
 
 
 

4 komentarze:

  1. siła w prostocie :) wyglądają mega, wypróbuję w weekendowe śniadanko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam bułki maślane i w każdą niedziele kupuje świeże z pobliskiej piekarni :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wuauw!!!!! ils sont superbe et avec cette confeiture hummmmm.. je mangerais bien deux!

    Bisous

    OdpowiedzUsuń
  4. bułeczki wyglądają pysznie! Zapraszam do mnie http://chocofields.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Print