niedziela, 23 lutego 2014

Malutkie pączki

Malutkie pączki

Pyszne malutkie złote pączki.
Możesz posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.

Składniki :
  • 250g mąki,
  • 20g drożdży świeżych,
  • 1/2 szklanki mleka, 
  • 3 łyżki cukru,
  • 3 łyżki roztopionego masła,
  • łyżka rumu, 
  • 1 żółtko,
  • olej do smażenia.
Przygotowanie :

Do miski wsyp 1/2 szklanki mąki, 1 łyżkę cukru,  pokruszone drożdże i połowę ciepłego mleka. Wymieszaj składniki i odstaw do wyrośnięcia. Następnie wsyp resztę mąki, cukru. Dodaj żółtko, rum i wlej mleko. Dokładnie zagnieć ciasto. Odstaw do wyrośnięcia. Z ciasta oderwij niewielkie kawałki i uformuj kuleczki. Ostaw na 10 minut. Smaż na głębokim oleju na złoty kolor.


6 komentarzy:

Print