sobota, 20 kwietnia 2013

Tradycyjny murzynek

Tradycyjny murzynek

Ciasto które sprawdza się wszędzie.
Wszyscy je uwielbiają i znają.

Składniki: 
  • 250g masła, 
  • 2 szklanki mąki, 
  • 2 szklanki cukru, 
  • 4 jajka, 
  • 1/2 szklanki wody,
  •  3 łyżki kakao, 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Przygotowanie : 
Masło, cukier, wodę i kakao zagotować. Odlać pół szklanki na polewę. Resztę ostudzić, dodać mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia i żółtkami. Dokładnie zmiksować na jednolita masę. Z białek ubić pianę , dodawać porcjami do masy , delikatnie wymieszać. Piec w temperaturze 180 stopni przez 50-60minut. Ciasto polać odstawiona polewą.

10 komentarzy:

  1. Pycha. Chociaż mnie, nie wiedzieć czemu, kojarzy się ze świętami bożonarodzeniowymi.:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jest w mojej czołówce ulubionych ciast, prosty i pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. :)zgadzam się ciasto proste i pyszne,i tez się kojarzy ze świętami ,nie wiedzieć dlaczego, ale i tak zjadłabym w każdej chwili :)pysznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  4. I love your pictures and recipes, they are mouth watering. Would love for you to share them with us at foodieportal.com. Over at foodieportal.com we are not photography expert snobs, we are just foodies.

    OdpowiedzUsuń
  5. To było moje pierwsze ciasto :D I pierwsze nieudane :D

    OdpowiedzUsuń
  6. A ja jeszcze nigdy nie robiłam murzynka, aż wstyd się przyznać :P

    OdpowiedzUsuń
  7. To byl moj pierwszy w zyciu murzynek i wyszedl mi super. dzieki za przepis. Aneta

    OdpowiedzUsuń

Print