poniedziałek, 20 sierpnia 2012

Makaron w sosie bolognese

Makaron w sosie bolognese

Tradycyjne dania są najlepsze.
Proste do przygotowania i pyszne a każdy domownik będzie zajadał się ze smakiem.

Składniki : 300g mięsa mielonego, 1 puszka pomidorów krojonych w zalewie, 1 cebula,  oliwa, ser tarty parmezan, sól, pieprz, 150ml białego wina, 150ml śmietany, 150g makaronu.

Przygotowanie : Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę pokrój na kostkę. Na rozgrzaną patelnię wlej oliwę i smaż cebulę co jakiś czas mieszając. Dodaj mięso i podsmaż. Przypraw solą i pieprzem. Wlej pomidory i wino. Całość wymieszaj i duś 5-6 minut. Dodaj śmietanę i połącz składniki. Wrzuć makaron do sosu i połącz składniki.

8 komentarzy:

  1. I zawsze się sprawdza. Wygląda super:-) pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie dodawałem śmietany do bolognese :) Bardzo mi się podoba ten makaron, już któryś raz widzę u Ciebie te serpentynki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O, przypomniałaś mi, że dawno nie jadłam bolognese... Twoja wersja wygląda tak apetycznie, że mam już ochotę na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo apetyczne danie i fajne, kolorowe zdjęcie, dziękujemy za dodanie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszna klasyka :) nigdy nie dodawałam wina ani śmietany, muszę kiedyś spróbowac w tej wersji :)

    OdpowiedzUsuń

Print