sobota, 1 czerwca 2013

Rogaliki z budyniem i truskawkami

Rogaliki z budyniem i truskawkami

Pyszne rogaliki z budyniem i truskawkami.
Bardzo miękkie i delikatne.
Polecam !

Składniki (około 20 szt rogalików) :
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 3 jajka
  • 45-50g świeżych drożdży
  • 120g margaryny mlecznej z Bielmaru
  • 4 łyżki cukru
  •  szczypta soli
  • 4 szklanki mąki
Składniki nadzienie :
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 100g świeżych truskawek
 Składniki dodatkowe :
  • migdały płatki
  • 1 roztrzepane jajko do posmarowania
Przygotowanie :

Do kubka wlej 1/4 szklanki ciepłego mleka oraz wrzuć pokruszone drożdże. Dodaj 1 łyżkę mąki i 1 łyżeczkę cukru. Wymieszaj składniki i pozostaw aby powstał rozczyn. Do pozostałego mleka wsyp cukier i dodaj pokrojoną margarynę. Postaw na wolnym ogniu i delikatnie pogrzej tak aby margaryna i cukier się rozpuściły. Wbij jajka i wymieszaj całość. Na stolnicę wysyp mąkę. Zrób wgłębienie, wlej rozczyn i mleko z margarynę i jajkiem. Dokładnie wyrób ciasto. Przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscy przez 40-50 minut.

Budyń przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ostudź.

Truskawki opłukaj i potnij na mniejsze kawałki.

Ciasto podziel na 3 części. Każdą cześć rozwałkuj na koło, podziel na 8 części. 
 Na każdą szerszą cześć trójkąta połóż budyń a na niego kawałki truskawek. Zawiń tak aby powstał rogalik. Posmaruj rozbełtanym jajkiem.  Piecz w nagrzanym piekarniku przez 25 minut w temperaturze 180 stopni.



4 komentarze:

  1. Ooo, Bielmarowski wypiek! Też planowałam robić mini rogaliki z margaryną, mam nadzieję, że znajdę na to jeszcze czas;)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja sie piszę, uwielbiam takie połączenie budyniu z owocami w wypiekach drożdzowych. Wygladaja mega pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepięknie zrumienione :) a do tego to nadzienie truskawkowe... Pychota!

    OdpowiedzUsuń

Print