poniedziałek, 24 czerwca 2013

Kakaowe muffinki z wiśniami

Kakaowe muffinki z wiśniami

Para idealna.
Wiśnie i gorzka czekolada.
Przepyszne muffinki !

Składniki (w temperaturze pokojowej) :
  • 200g mąki
  • 130g margaryny Bielmar Mlecznej
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2/3 szklanki cukru
  • 100g posiekanej gorzkiej czekolady
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki maślanki
  • wiśnie (bez pestek) mogą być z kompotu
Przygotowanie :

Margarynę roztop i pozostaw do ostygnięcia. W jeden misce wymieszaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia, czekoladę  i cukier. Następnie do drugiej miski wlej maślankę, roztopioną margarynę oraz jajka. Połącz składniki roztrzepując widelcem. Składniki "mokre" dodać do "suchych". Połącz składniki. Ciast przelej do papilotek na 2/3 ich wysokości. Do każdej włoż po 2-3 wiśnie. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 20-25 minut w temperaturze 200 stopni. 

7 komentarzy:

  1. Czekolada i wiśnia połączenie numer 1 :)

    OdpowiedzUsuń
  2. zgadzam się ! wisnia + czekolada = orgazm smakowy ;) mniam !

    OdpowiedzUsuń
  3. Jedne z moich ulubionych muffinek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam mam dwa pytania: 1. Czy margaryna może być inna np. typu Kasia? 2. Czy maślankę mogę zastąpić jogurtem naturalnym, jeśli tak to może być Bałkański? ;) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam serdecznie,

    Oczywiście , margaryna może być dowolna.
    Parę razy w wypiekach zastępowałam maślankę gęstym jogurtem naturalnym i wszytsko wychodziło :) więc tym razem myślę że nie będzie problemu.

    Pozdrawiam, Ewelina

    OdpowiedzUsuń
  6. Naprawdę, genialnie zaprezentowane :) Na pewno bardzo dobre w smaku.

    OdpowiedzUsuń

Print