poniedziałek, 3 czerwca 2013

Drobiowe szaszłyki z curry

Drobiowe szaszłyki z curry

Pyszne i soczyste mięso z kurczaka.
Grillowane z warzywami.
Najlepiej smakuje z sosem jogurtowym.

Składniki : 
  • 2 filety z kurczaka, 
  • 1 cebula,
  •  1 papryka czerwona,
  •  1/2 cukinii, 
  • parę pomidorków koktajlowych
     
Marynata : 
  • 1/4 szklanki oliwy, 
  • sól, 
  • pieprz, 
  • 2 łyżeczki curry, 
  • 1 łyżeczka papryki chilli,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  •  2 ząbki czosnku.

Przygotowanie

Kurczaka i warzywa oczyść i potnij na mniejsze kawałki.
Do miski wlej oliwę. Wsyp sól, pieprz, curry, paprykę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wlej sok z cytryny. Wymieszaj składniki. Wrzuć kurczaka, obtocz dokładnie w marynacie. Włóż do lodówki na 2-3 godziny.

Na patyczki do szaszłyków nabijaj na przemian warzywa i mięso. Resztą marynaty posmaruj szaszłyki. Grilluj z każdej strony.

2 komentarze:

  1. Uwielbiam dodatek curry do potraw, całość prezentuje się pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam mniam i jeszcze raz mniam :)
    pozdrawiam i zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń

Print