Domowa konfitura z malin
Maliny są moim ulubionym owocem.
Przygotowanie konfitury jest proste ale troszkę pracochłonne.
Ale warto !
Konfitura świetnie sprawdza się do deserów, ciast czy na świeże pieczywo.
Składniki (ok 4 małych słoiczków) :
- 1 kg malin
- 1 kg cukru
- sok z 1 cytryny
Przygotowanie :
Maliny dokładnie przebierz i oczyść. Wrzuć do miski i wsyp cukier (około 8-10 łyżek). Pozostaw na kilka godzin żeby puściły sok.
Z wody i pozostałego cukru przygotuj syrop. Cukier zalej 1 i 1/2 szklanki wrzątku. Wlej sok z cytryny i zagotuj. Do wrzącej syropu wrzuć maliny i na bardzo wolnym ogniu gotuj 40-45 minut. Co jakiś czas delikatnie mieszaj drewnianą łyżką owoce. Usuń powstałą pianę.
Konfiturę przykryj i pozostaw do ostygnięcia. Wsadz do lodówki na całą noc.
Następnego dnia konfiturę usmaż na wolnym ogniu aż maliny staną się szkliste.
Ostudzoną konfiturę z malin przelej do słoiczków. Zakręć słoiczki i wstaw do dużego garnka ( postaw do góry dnem ). Zalej wrzącą wodą do połowy ich wysokości. Pasteryzuj około 15 min od zagotowania wody.
Wyciągnij słoiczki z wody i postaw do góry dnem aż ostygną.
wygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńWygląda niesamowicie
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie domowe przetwory. Moja mama zawsze robiła. Ja jak zaczynam robić to mężuś się śmieje, że taka stara kura domowa się już robię ;)))
OdpowiedzUsuńU mnie tak samo :P
UsuńDziś usłuszałam że u Was w domu nie ma co jeść bo lodówka jest "zawalona" owocami i dżemami :P
ale domowe najlepsze i bez chemi !
Bardzo fajny przepis, dzięki. Bez szkody dla smaku konfitury można zmniejszyć ilość cukru ;)
OdpowiedzUsuńDziękuje ! oczywiście ilość cukru można ograniczyć - zależy od smaku :)
Usuń