niedziela, 23 czerwca 2013

Pyszne ciasto z galaretką i masą budyniową

Pyszne ciasto z galaretką
 i masą budyniową

Sezon na truskawki trwa w pełni.
Warto wykorzystać je na różne sposoby. 
Polecam pyszne ciasto z kremem budyniowym i galaretką truskawkową.


Składniki biszkopt :
  • 4 jajka
  •  120g cukru
  • 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 Składniki masa budyniowa : 
  • 1L mleka, 
  • 3/4 szklanki cukru,  
  • 1 opakowanie cukru waniliowego, 
  • 250g margaryny Bielmar mlecznej,
  •  1 szklanka mąki pszennej, 
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru, 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 
  • 1 jajko.
 Składniki dodatkowe :
  •  2 galaretki truskawkowe
  •  250-300g truskawek
Przygotowanie biszkopt : 

Białka ubij na sztywną pianę. Wsyp partiami cukier cały czas miksując. Pojedynczo dodawaj żółtka. Delikatnie wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i połącz składniki. Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 35 minut w temperaturze 180 stopni.

Przygotowanie masy budyniowej : 

Odmierz 1,5 szklanki mleka i wlej do miski. Dodaj mąkę pszenną ziemniaczaną, budyń i jajko. Wszystko dokładnie połącz. Resztę mleka zagotuj z margaryną, cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego mleka wlej lekkim strumieniem wcześniej przygotowaną mieszankę (z mleka, jajka i mąki) i starannie wymieszaj aż wszystko się ugotuje. Przygotowany budyń ostudź. 

Galaretki rozpuść w 3 szklankach gorącej wody i odstaw do lekkiego stężenia.  

Ostudzony biszkopt przekrój na pół.  Na dół wylej masę budyniową. Ułóż pokrojone truskawki i zalej tężejącą galaretką. Ułóż drugą cześć biszkoptu posmarowanego resztą masy budyniowej. Posyp startą czekoladą. Całość włóż do lodówki na 3-4 godziny. (najlepiej na całą noc) 


 

24 komentarze:

  1. Mmm wygląda niesamowicie! Zjadłabym sobie ten ukrojony kawałeczek z wielką chęcią :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ładnie tu u Ciebie, śliczne zdjęcia, smakowite potrawy :) Mogę zapytać jakiego aparatu używasz ??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam ciepło,
      Dziękuje za miłe słowa :)

      Zdjęcia robie aparatem nikon D3100 z obiektywem 50 w 1.8 F
      Pozdrawiam,

      Usuń
    2. Dzięki właśnie szukam dobrego aparatu, a Twoje zdjęcia są naprawdę cudne, na pewno poza aparatem trzeba jeszcze mieć umiejętności, ale z lepszym sprzętem to będzie łatwiej ;) Pozdrawiam

      Usuń
  3. Wow, ale zaprezentowane to ciasto. Gratuluje fajnego bloga :)

    OdpowiedzUsuń
  4. I jeszcze jagody już na zdjęciu widzę! :D

    OdpowiedzUsuń
  5. witam
    Mam pytanie odnosnie margaryny Bielmar,nie mieszkam w Polsce i nie wiem za bardzo jaki odpowiednik moge uzyc za te margaryne,moze byc maslo badz zwykla margaryna?
    pozdrawiam serdecznie
    Ewa

    OdpowiedzUsuń
  6. aa i jeszcze jedno pytanie..
    Jakiej wielkosci ma byc forma?
    z gory dziekuje za odpowiedzi..
    Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam ciepło,
      Zamiast margaryny można użyć masła.
      Wyjdzie równie pysznie, bo robiłam tą masę budyniową do ciasta krówka z masłem i była pyszna :)

      Moja forma 30cm x 24 cm

      Udanego wypieku ! :)

      Usuń
  7. wczoraj zrobilam, bo wydawalo mi sie ciekawe, ale niestety budyn nie zgestnial, a galaretki w ogole tezec nie chcialy przy 3 szklankach mimo ze dalam 3 galaretki..dopiero gdy dodalam potezna ilosc zelatyny to zgestnialy. trzymalam sie przepisu, ale tez przy budyniu i takiej ilosci mleka nie chcialo sie stezec, mimo iz cala noc lezalo w lodowce.

    OdpowiedzUsuń
  8. witam, można zrobić poziom galaretki bez dodawania truskawek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam ciepło,

      Oczywiście że można. Możesz owoce zastapic dowolnymi a galaretkę o ulubionym smaku.

      Pozdrawia, Ewelina

      Usuń
  9. Witam.
    Na samej górze ciasta co to za polewa..??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To budyń. U góry posypany startą czekoladą

      Pozdrawiam

      Usuń
  10. cudo :) własnie robie dzieci juz nie moga sie doczekac ,pozwoliłam sobie wrzucic na Fb by moi znajomi taże mogli poczuc jak to sie mówi niebo w gębie :) troche poeksperymentuje i dodam na wierzch jeszcze bita smietane posypana wiórkami czekolady :)

    OdpowiedzUsuń
  11. mam nadzieję że wyjdzie chodz trochę podobny do tego co na zdjeciu już nie moge sie doczekać bede często tu zaglądać i może znow z dziećmi wybierzemy cos na deser z pani przepisów :) Pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
  12. a i niestety nie mam truskawek wiec dodałam maliny :)

    OdpowiedzUsuń
  13. właśnie skończyłam robić masę budyniową..nie stężała tak jak na zdjęciu..wydaje mi się,że dla jednej paczki budyniu litr mleka to za dużo czy Pani w takich proporcjach zawsze wychodzi taka stężona?pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam serdecznie,

      Nie dodaje Pani do masy tylko 1 opakowanie budyniu ale również
      1 szklanka mąki pszennej,
      1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru,
      1 łyżka mąki ziemniaczanej,
      To jest wystarczająco aby masa była gęsta. Może ominęła Pani jakiś składnik ?

      Ten krem budyniowy przygotowuję często - np do masy krowkowej.
      1 jajko

      Usuń
  14. dziękuję za odpowiedz..nie wiem co się stało,ale robiłam dokładnie według Pani przepisu..tak czy inaczej zrobię ponownie,ponieważ ciasto smakuje wyśmienicie smakuje wyśmienicie:) dodałam malin i po prostu pychaa polecam wszytskim

    OdpowiedzUsuń

Print