poniedziałek, 20 kwietnia 2015

Ziemniaczane racuszki

Ziemniaczane racuszki 


Składniki :

  • 1 kg ziemniaków,
  • 1 jajko L,
  • 1 szklanka mąki,
  • sól,
  • olej do smażenia.
Przygotowanie :

Ziemniaki dokładnie umyj i ugotuj w "mundurkach". Odcedź i poczekaj aż ostygną. Ziemniaki obierz ze skórki i przeciśnij przez praskę. Dodaj jajko oraz wsyp sól i pieprz. W dłoniach uformuj niewielkie placuszki i obtocz w mące. Racuszki smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor z dwóch stron. 

4 komentarze:

  1. do "farszu" dodałbym jeszcze drobno posiekaną szynkę dojrzewającą ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. uwielbiamy szynkę ! Wykorzystamy pomysł w najbliższym czasie :)

      Pozdrawiam !

      Usuń

Print