niedziela, 19 kwietnia 2015

Ciemne ciasto z kakaową masą

Ciemne ciasto z kakaową masą


Składniki biszkopt : ( blacha 24 cm x 24 cm )
  • 7 jajek L,
  • 1 kopiasta szklanka mąki,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1/4 szklanka mąki ziemniaczanej,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
 
Przygotowanie biszkoptu :

 Białka ubij na sztywną pianę. Partiami wsyp cukier nie przerywając miksowania. Pojedynczo dodawaj żółtka. Na koniec wsyp przesianą mąkę pszenną,  ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia. Delikatnie połącz składniki. Ciasto wlej do wyłożonej formy papierem do pieczenia. Piecz 30 - 35 minut w temperaturze 180 stopni.  
 
Składniki masa kakaowa  :
  •  250g miękkiego masła,
  • 4 szklanki cukru pudru,
  • 1 szklanka kakao,
  • 8-10 łyżek mleka ( temperatura pokojowa).
 Przygotowanie masy kakaowej : 

Masło i cukier puder ubij mikserem na puszystą masę. Wsyp kakao i wlej mleko. Zmiksuj na gładką masę.

Składniki polewa :
  • 150g cukru pudru,
  • 2 łyżki kakao,
  • gorąca woda.
 Przygotowanie polewy :
 
Do miski wsyp kakao oraz cukier puder. Wlej niewielką ilość gorącej wody. Wymieszaj energicznie. 

Składniki bita śmietana :
  • 150 ml śmietanki 30%,
  • 1 opakowanie śmietan - fix.
 Przygotowanie bitej śmietany :
 
Śmietanę ubij wraz z śmietan - fixem na sztywno. 

Przygotowanie ciasta : 


Ostudzony biszkopt podziel na 3 części. Do formy w której piekł się biszkopt włóż papier do pieczenia i pierwszy kawałek ciasta. Posmaruj 1/2 części masy kawowej. Następnie połóż kolejny biszkopt i powtórz czynność. Ciasto przykryj ostatnim kawałkiem biszkoptu i posmaruj masą kakaową.  Zrób za pomocą dekoratora paski z bitej śmietany.  Ciasto włóż do lodówki na minimum 2-3 godziny. 


1 komentarz:

Print