poniedziałek, 13 kwietnia 2015

Kruche koszyczki

Kruche koszyczki


Składniki " koszyczki " :
  •  250g mąki, 
  • 100g cukru pudru, 
  • 2 żółtka, 
  • 150g masła.

 Przygotowanie kruchego ciasta :

Na stolnicę wysyp mąkę. Wymieszaj z mąką cukier puder. Zrób wglębienie i dodaj pokrojone masło oraz żółtka. Szybko zagnieć ciasto.Owiń ciasto z folię i włóż do lodówki na 40 minut.

Podziel ciasto na 2 części. Jedną cześć ciasta rozwałkuj i wyłóż do metalowych foremek - babeczek. 

Babeczki włóż do nagrzanego piekarnika do temp 180 stopni przez 12-15 min. Drugą część ciasta rozwałkuj i wytnij długie paseczki. Zapleć z 2-3 paseczków warkoczyki tworząc pałączki koszyczków. Warkoczyki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia tworząc "podkowę". Piecz przez 8 minut w temp 180 stopni.
Składniki masa budyniowa : 
  • 0,5L mleka, 
  • 1/4 szklanki cukru,
  •  120g masła,
  •  0,5 szklanka mąki pszennej, 
  • 0,5 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru, 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  •  1 jajko.

 
Przygotowanie masy budyniowej : 

Odmierz 1,5 szklanki mleka i wlej do miski. Dodaj mąkę pszenną ziemniaczaną, budyń i jajko. Wszystko dokładnie połącz. Resztę mleka zagotuj z masłem, cukrem . Do gotującego mleka wlej lekkim strumieniem wcześniej przygotowaną mieszankę (z mleka, jajka i mąki) i starannie wymieszaj aż wszystko się ugotuje. Przygotowany budyń ostudź. 

Składniki dodatkowe :
  •  ulubione owoce.

Każdy kruchy koszyczek posmaruj ostudzonym budyniem. Ułóż ulubione owoce oraz włóż pałączki koszyczków

4 komentarze:

Print