poniedziałek, 30 czerwca 2014

Łosoś marynowany w ananasowym soku i chilli

Łosoś marynowany w soku ananasowym  i chilli

Pyszne i soczyste mięso z łososia. 
Ryba jest bardzo letnia !
Niezwykłego aromatu dodaje mu ananasowy sok i tymianek przełamując słodycz papryczką chilli.
Koniecznie wypróbuj i zaskocz swoich znajomych połączeniem smaków.

Składniki : ( na 4 porcje )
  • 800g - 900g łososia,
  • 1 papryczka chilli,
  • świeży tymianek,
  • 1/2 szklanki soku ananasowego,
  • 4-5 łyżek oliwy,
  • 2 łyżki sok z cytryny,
  • sól,
  • pieprz.
Przygotowanie :

Do miski wlej oliwę, sok ananasowy i sok z cytryny. Wsyp sól i pieprz. Wrzuć posiekaną papryczkę chilli i listki tymianku. Dokładnie wymieszaj. Rybę pokrój na porcje i dokładnie obtocz w marynacie. Włóż do lodówki na 2-3 godziny. Łososia grilluj z dwóch stron parę minut. 

6 komentarzy:

  1. Fajne danie, ale ile to jest 1/2 soku ananasowego ?Użyłaś z kartonu, z puszki czy wyciśnięty ze świeżego owocu?Pozdrawiam, Alicja.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. użyłam soku z kartonu, syrop z puszki mógłby być za słodki.

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedź, Alicja.

      Usuń
  2. Wygląda pięknie i musi świetnie smakować. Do zrobienia!

    OdpowiedzUsuń

Print