Śmietankowe ciasto z truskawkami
Składniki biszkopt:
- 3 jajka,
- 1/2 szklanki cukru,
- 1/2 szklanka mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
- 0,5L śmietany 30%,
- 4 łyżki cukru pudru,
- 400g truskawek,
- 1 opakowanie żelatyny deserowej na 0,5L,
- 2 galaretki truskawkowe.
Białka ubij na sztywno, dodaj partiami żółtka i cukier. Dodaj mąkę
zmieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszaj. Wlej ciasto do
formy. Piecz około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Przygotowanie
ciasto :
Galaretkę rozpuść według instrukcji podanej na opakowaniu i
pozostaw do ostygnięcia. Żelatynę przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Śmietanę wlej do miski, dodaj cukier puder i
ubij. Wlej wolnym strumieniem żelatynę i połącz składniki. Biszkopt posmaruj masą śmietankową. Na górę masy ułóż połówki
truskawek i zalej galaretką. Całość wsadź do lodówki na 3 godziny .
rewelacja:) poproszę kawałek:)
OdpowiedzUsuńJakie ładne ciasto !:)
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie! ; )
OdpowiedzUsuńŚwietne zdjęcia!
Uwielbiam, najlepsze wakacyjne ciasto
OdpowiedzUsuń