piątek, 27 czerwca 2014

Ogórki małosolne

Ogórki małosolne 


Składniki :
  • ogórki gruntowe ( małe, twarde ),
  • sól ( 2 łyżki na 1,5L wody ),
  • przegotowana i ostudzona woda,
  • czosnek,
  • koper świeży,
  • świeży chrzan.
Przygotowanie :

Ogórki dokładnie umyj. Usuń szypułki. Następnie ułóż ciasno w słoiku. Pomiedzy ogórkami włóż czosnek, chrzan i koper. We wcześniej przygotowanej wodzie rozpuść sól. Wlej wodę z solą do słoika z ogórkami tak aby nic nie wystawało ponad powierzchnię wody. Przykyj słoik talerzykiem. Ostaw ogórki na 2-3 dni. 

Woda po 2-3 dniach powinna zrobić się mętna a ogórki żółtawe. 
Z ogórków możesz uciąć końcówki wtedy szybciej się zakiszą. 


1 komentarz:

Print