Pizza z białym sosem i szparagami
Składniki :
- 23-25 g drożdży
- 500g mąki
- 250 ml letniej wody
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka cukru
- sól
Drożdże rozpuść w wodzie. Dodaj cukier i 1 łyżkę mąki. Rozpuść. Przygotowany rozczyn odstaw na 5 minut.
Mąkę wysyp na stolnicę. Zrób wgłębienie i wlej drożdże. Zasyp mąkę z brzegów. Przykryj i odstaw na 15 minut. Następnie dodaj sól i oliwę. Dokładnie wyrób ciasto.
Uformuj kulę i delikatnie posyp mąką. Włóż do miski i przykryj ściereczka na 30 minut do wyrośnięcia.
Ciasto wyjmij z miski i przełóż na posypany blat mąką. Zagniataj ponownie przez 8-10 minut. Od czasu do czasu uderzaj ciastem o blat żeby nabrało powietrza.
Ciasto ponownie uformuj w kulę. Ponownie przykryj i odstaw na 30 minut.
Ciasto rozwałkuj na posypanym mąką blacie formując cienki placek.
Składniki :
- zielone szparagi,
- salami,
- ser feta,
- 100g serka topionego śmietankowego,
- 80-100 ml śmietany 30%,
- pieprz.
Do kubka wlej śmietanę. Dodaj pokrojony serek i dokładnie wymieszaj. Wsyp pieprz. Posmaruj biały sosem ciasto do pizzy. Na górze ułóż szparagi, salami i ser feta. Włóż pizzę do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz przez 15 minut.
mmm... pychotka :)
OdpowiedzUsuńPizza wygląda fantastycznie, ale nóż jeszcze lepiej :D Jest przepiękny!
OdpowiedzUsuń