środa, 11 czerwca 2014

Pizza z białym sosem i szparagami

Pizza z białym sosem i szparagami


Składniki :
  • 23-25 g drożdży
  • 500g mąki
  • 250 ml letniej wody
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
Przygotowanie :

Drożdże rozpuść w wodzie. Dodaj cukier i 1 łyżkę mąki. Rozpuść. Przygotowany rozczyn odstaw na 5 minut.
Mąkę wysyp na stolnicę. Zrób wgłębienie i wlej drożdże. Zasyp mąkę z brzegów. Przykryj i odstaw na 15 minut. Następnie dodaj sól i oliwę. Dokładnie wyrób ciasto. 
Uformuj kulę i delikatnie posyp mąką. Włóż do miski i przykryj ściereczka na 30 minut do wyrośnięcia. 
Ciasto wyjmij z miski i przełóż na posypany blat mąką. Zagniataj ponownie przez 8-10 minut. Od czasu do czasu uderzaj ciastem o blat żeby nabrało powietrza.
Ciasto ponownie uformuj w kulę. Ponownie przykryj i odstaw na 30 minut. 
Ciasto rozwałkuj na posypanym mąką blacie formując cienki placek.

Składniki :
  • zielone szparagi,
  • salami,
  • ser feta,
  • 100g serka topionego śmietankowego,
  • 80-100 ml śmietany 30%,
  • pieprz.
 Przygotowanie :

Do kubka wlej śmietanę. Dodaj pokrojony serek i dokładnie wymieszaj. Wsyp pieprz.  Posmaruj biały sosem ciasto do pizzy. Na górze ułóż szparagi, salami i ser feta. Włóż pizzę do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz przez 15 minut.

2 komentarze:

Print