Knedle z truskawkowym twarogiem
Składniki ciasto:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- 500g twarogu
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 4-5 łyżek drobnego cukru
- 1 żółtko ( najlepiej z dużego jajka L)
- 150g - 200g świeżych truskawek.
- sól
- roztopione masło do polania
- starta gorzka czekolada
Ziemniaki przeciśnij przez praskę. Do ziemniaków stopniowo dodawaj mąkę pszenną i ziemniaczaną. Na koniec wbij jajko i dokładnie wyrabiaj ciasto.
Przygotowanie nadzienia :
Truskawki blenderem zmiksuj na mus. Do miseczki wrzuć twaróg. Dodaj cukier waniliowy, cukier drobny oraz żółtko. Wlej mus truskawkowy. Wszystko dokładnie połącz rozgniatając twaróg widelcem.
Ciasto podziel na części. Na dłoni uformuj niewielki placuszek na środku ułóż farsz i zawiń w kluseczkę. Gotuj w osolonym wrzątku, aż kluski wypłyną na wierzch.
ale kuszące!
OdpowiedzUsuńpyszności:)
OdpowiedzUsuńMniam, zjadłabym z chęcią:)
OdpowiedzUsuńKusząco nadziane knedelki :) Lubię to! ;)))
OdpowiedzUsuńZrobiłam wczoraj i wyszły idealnie ! Polecam z całą pewnością ;)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę !
UsuńUwielbiam, sezonowe pyszności, mniam :)
OdpowiedzUsuń