środa, 18 czerwca 2014

Knedle z truskawkowym twarogiem

Knedle z truskawkowym twarogiem 
 
 
Składniki ciasto:
  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 1 szklanka mąki pszennej 
  • 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
Składniki nadzienie :
  • 500g twarogu
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 4-5 łyżek drobnego cukru
  • 1 żółtko ( najlepiej z dużego jajka L)
  • 150g - 200g świeżych truskawek.
Składniki dodatkowe :
  • sól
  • roztopione masło do polania
  • starta gorzka czekolada
 Przygotowanie ciasta :

Ziemniaki przeciśnij przez praskę. Do ziemniaków stopniowo dodawaj mąkę pszenną i ziemniaczaną. Na koniec wbij jajko i dokładnie wyrabiaj ciasto. 

Przygotowanie nadzienia :

Truskawki blenderem zmiksuj na mus. Do miseczki wrzuć twaróg. Dodaj cukier waniliowy, cukier drobny oraz żółtko. Wlej mus truskawkowy. Wszystko dokładnie połącz rozgniatając twaróg widelcem.

Ciasto podziel na części. Na dłoni uformuj niewielki placuszek na środku ułóż farsz i zawiń w kluseczkę. Gotuj w osolonym wrzątku, aż kluski wypłyną na wierzch.  

7 komentarzy:

Print