Ciasto z truskawkami i masą budyniową
Składniki : ( blaszka 25 cm x 35 cm )
- 8 jajek,
- 6 łyżek oleju,
- 1 szklanka mąki,
- 1 szklanka cukru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Białka ubij na sztywną pianę. Wsyp partiami cukier cały czas miksując. Pojedynczo dodawaj żółtka. Wlej olej. Delikatnie wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i połącz składniki. Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 35 minut w temperaturze 180 stopni.
Składniki masa budyniowa :
- 0,5 L mleka,
- 1/2 szklanki cukru,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- 120g masła,
- 1/2 szklanki mąki pszennej,
- 2 łyżki 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru,
- 1 jajko.
Odmierz 0,5 szklanki mleka i wlej do miski. Dodaj mąkę pszenną, budyń i jajko. Wszystko dokładnie połącz. Resztę mleka zagotuj z masłem, cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego mleka wlej lekkim strumieniem wcześniej przygotowaną mieszankę (z mleka, jajka i mąki) i starannie wymieszaj aż wszystko się ugotuje. Przygotowany budyń lekko ostudź.
Składniki masa śmietankowa :
- 0,5L śmietany 30%,
- 4 łyżki cukru pudru,
- 1 opakowanie żelatyny deserowej na 0,5L.
Żelatynę przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Śmietanę wlej do miski, dodaj cukier puder i ubij. Wlej wolnym strumieniem żelatynę i połącz składniki.
Składniki :
- świeże truskawki,
- 1 opakowanie galaretki truskawkowej,
- bezy.
Truskawki pokrój na mniejsze kawałki. Galaretkę przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Biszkopt przekrój na pół. Na dolną warstwę biszkoptu wylej masę budyniową. Ostudź. Ułóż wcześniej przygotowane truskawki i wlej tężejącą galaretkę. Ciasto włóż do lodówki aż galaretka stężeje. Galaretkę posmaruj masą śmietankową pozostawiając 2-3 łyżki masy. Połóż drugą cześć biszkoptu. Górę ciasta posmaruj resztą masy śmietankowej i pokrusz bezy. Włóż do lodówki na całą noc.
Kusisz!! Zjadłabym takie ciacho, nawet z rana
OdpowiedzUsuńAbsolutnie piękne!
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie;)
OdpowiedzUsuńhttp://anulunia268.blogspot.com/
PROSTY ,PYSZNY PRZEPIS;) ZAPRASZAM NA MOJE CIASTO ŁACIATE Z TRUSKAWKAMI I RABARBAREM;
OdpowiedzUsuńhttp://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/05/truskawkowo-rabarbarowe-ciasto.html
świetny przepis :)
OdpowiedzUsuńWow, wygląda wspaniale! : )
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia. ;)
Niezwykle kuszące ciacho :)
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda bardzo smacznie. Mam pytanko odnośnie składników na masę budyniową, tej mąki to 1/2 czego dajemy (szklanki, kg)?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, Ania
szklanki :)
UsuńA u Ciebie jak zwykle perfekcyjne, równiuteńkie <3
OdpowiedzUsuń