czwartek, 12 czerwca 2014

Ciasto z truskawkami i masą budyniową

Ciasto z truskawkami i masą budyniową


Składniki : ( blaszka 25 cm x 35 cm )
  • 8 jajek,
  • 6 łyżek oleju,
  • 1 szklanka mąki,
  • 1 szklanka cukru, 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Przygotowanie :

Białka ubij na sztywną pianę. Wsyp partiami cukier cały czas miksując. Pojedynczo dodawaj żółtka. Wlej olej. Delikatnie wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i połącz składniki. Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 35 minut w temperaturze 180 stopni.

Składniki masa budyniowa : 
  • 0,5 L mleka, 
  • 1/2 szklanki cukru,  
  • 1 opakowanie cukru waniliowego, 
  • 120g masła,
  •  1/2 szklanki mąki pszennej, 
  • 2 łyżki 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru, 
  • 1 jajko.
 Przygotowanie masy budyniowej : 

Odmierz 0,5 szklanki mleka i wlej do miski. Dodaj mąkę pszenną, budyń i jajko. Wszystko dokładnie połącz. Resztę mleka zagotuj z masłem, cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego mleka wlej lekkim strumieniem wcześniej przygotowaną mieszankę (z mleka, jajka i mąki) i starannie wymieszaj aż wszystko się ugotuje. Przygotowany budyń lekko ostudź. 

Składniki masa śmietankowa : 

  •  0,5L śmietany 30%, 
  • 4 łyżki cukru pudru, 
  • 1 opakowanie żelatyny deserowej na 0,5L.
 Przygotowanie masy śmietankowej : 

Żelatynę przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Śmietanę wlej do miski, dodaj cukier puder i ubij. Wlej wolnym strumieniem żelatynę i połącz składniki.

Składniki :
  • świeże truskawki,
  • 1 opakowanie galaretki truskawkowej,
  • bezy.
 Przygotowanie :

Truskawki pokrój na mniejsze kawałki. Galaretkę przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Biszkopt przekrój na pół. Na dolną warstwę biszkoptu wylej masę budyniową. Ostudź. Ułóż wcześniej przygotowane truskawki i wlej tężejącą galaretkę. Ciasto włóż do lodówki aż galaretka stężeje. Galaretkę posmaruj masą śmietankową pozostawiając 2-3 łyżki masy. Połóż drugą cześć  biszkoptu. Górę ciasta posmaruj resztą masy śmietankowej i pokrusz bezy. Włóż do lodówki na całą noc.



10 komentarzy:

  1. Kusisz!! Zjadłabym takie ciacho, nawet z rana

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda przepysznie;)

    http://anulunia268.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. PROSTY ,PYSZNY PRZEPIS;) ZAPRASZAM NA MOJE CIASTO ŁACIATE Z TRUSKAWKAMI I RABARBAREM;
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/05/truskawkowo-rabarbarowe-ciasto.html

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow, wygląda wspaniale! : )
    Piękne zdjęcia. ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto wygląda bardzo smacznie. Mam pytanko odnośnie składników na masę budyniową, tej mąki to 1/2 czego dajemy (szklanki, kg)?
    Pozdrawiam, Ania

    OdpowiedzUsuń
  6. A u Ciebie jak zwykle perfekcyjne, równiuteńkie <3

    OdpowiedzUsuń

Print