środa, 2 lipca 2014

Ciasto cynamonowe z kremem budyniowym

Ciasto cynamonowe z kremem budyniowym


Składniki : ( blaszka 26 cm x 20 cm )
  • 6 jajek,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 1 szklanka cukru brązowego.
Przygotowanie :

 Jajka wbij do miski. Wsyp cukier i utrzyj mikserem na puszysta masę. Wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Połącz składniki. Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż do nagrzanego piekarnika na 30-35 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto ostudź i przekrój na 3 cześć.

Składniki masa :
  • 800 ml mleka,
  • 2 opakowanie budyniu śmietankowego,
  • 250g miękkiej margaryny lub masła,
  • 5 łyżek cukru pudru,
  • 1/2 szklanki likieru jajecznego.
Przygotowanie :

600 ml mleka zagotuj. Do pozostałej mleka wsyp budynie i dokładnie wymieszaj. Wlej lekkim strumieniem do mleka i zagotuj cały czas mieszając aż budyń zgęstnieje. Ściągnij z ognia. Przykryj garnek folią spożywczą i pozostaw do ostygnięcia.  Margarynę utrzyj z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając miksowania dodaj partiami budyń i likier jajeczny. 

Składniki dodatkowe :
  • 1/2 puszki masy kajmakowej,
  • płatki migdałów.
Przygotowanie ciasta :

Na dno blaszki  połóż pierwszą warstwę biszkoptu. Rozsmaruj 1/2 masy budyniowej i połóż kolejny biszkopt. Posmaruj resztę masy i przykryj ostatnim biszkoptem.  Górę ciasta posmaruj masą kajmakową i posyp migdałami. Ciasto włóż do lodówki na 3-4 godziny.


4 komentarze:

  1. W zimę będzie doskonałe do gorącej herbaty :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe ciasto! ;)
    A korzystając z okazji chciałabym Cię zaprosić do wzięcia udziału w moim konkursie! C:
    Wystarczy wysłać mi zdjęcie ulubionej letniej słodkości, a do wygrania jest fajny zestaw!
    Po więcej informacji zapraszam na bloga:
    http://tajnikismaku.blogspot.com/2014/07/konkurs-na-letnie-sodkosci-z.html
    Pozdrawiam. : )

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda smakowicie:-) czy w tym cieście mocno wyczuwalny jest smak cynamonu? Czym można zastąpić likier jajeczny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam serdecznie

      Ostatnio sa jakieś problemy z blogerem i nie publikują komentarzy.

      Smak cynamonu nie jest zbyt mocno wyczuwalny. Zamiast likieru jajecznego można użyć np dowolnego likieru smakowego( krówkowy lub kokosowy) lub zastąpić go aromatem waniliowym.

      Pozdrawiam !

      Usuń

Print