Ciasto cynamonowe z kremem budyniowym
Składniki : ( blaszka 26 cm x 20 cm )
- 6 jajek,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- 1,5 szklanki mąki pszennej,
- 1 szklanka cukru brązowego.
Jajka wbij do miski. Wsyp cukier i utrzyj mikserem na puszysta masę. Wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Połącz składniki. Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż do nagrzanego piekarnika na 30-35 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto ostudź i przekrój na 3 cześć.
Składniki masa :
- 800 ml mleka,
- 2 opakowanie budyniu śmietankowego,
- 250g miękkiej margaryny lub masła,
- 5 łyżek cukru pudru,
- 1/2 szklanki likieru jajecznego.
600 ml mleka zagotuj. Do pozostałej mleka wsyp budynie i dokładnie wymieszaj. Wlej lekkim strumieniem do mleka i zagotuj cały czas mieszając aż budyń zgęstnieje. Ściągnij z ognia. Przykryj garnek folią spożywczą i pozostaw do ostygnięcia. Margarynę utrzyj z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając miksowania dodaj partiami budyń i likier jajeczny.
Składniki dodatkowe :
- 1/2 puszki masy kajmakowej,
- płatki migdałów.
Na dno blaszki połóż pierwszą warstwę biszkoptu. Rozsmaruj 1/2 masy budyniowej i połóż kolejny biszkopt. Posmaruj resztę masy i przykryj ostatnim biszkoptem. Górę ciasta posmaruj masą kajmakową i posyp migdałami. Ciasto włóż do lodówki na 3-4 godziny.
W zimę będzie doskonałe do gorącej herbaty :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto! ;)
OdpowiedzUsuńA korzystając z okazji chciałabym Cię zaprosić do wzięcia udziału w moim konkursie! C:
Wystarczy wysłać mi zdjęcie ulubionej letniej słodkości, a do wygrania jest fajny zestaw!
Po więcej informacji zapraszam na bloga:
http://tajnikismaku.blogspot.com/2014/07/konkurs-na-letnie-sodkosci-z.html
Pozdrawiam. : )
Wygląda smakowicie:-) czy w tym cieście mocno wyczuwalny jest smak cynamonu? Czym można zastąpić likier jajeczny?
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie
UsuńOstatnio sa jakieś problemy z blogerem i nie publikują komentarzy.
Smak cynamonu nie jest zbyt mocno wyczuwalny. Zamiast likieru jajecznego można użyć np dowolnego likieru smakowego( krówkowy lub kokosowy) lub zastąpić go aromatem waniliowym.
Pozdrawiam !