Gulasz wołowy z piwem
Składniki
:
- 400-500g mięsa wołowego na gulasz,
- 150 ml jasnego piwa,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 liście laurowe,
- ziele angielskie (4kuleczki),
- 2 szklanki bulionu,
- 1 łyżka mąki,
- sól,
- pieprz,
- olej do smażenia.
Przygotowanie
:
Mięso opłucz, osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój na kawałki i
oprósz mąką. Smaż na rozgrzanym oleju. Mięso ściągnij z patelni i
przełóż na talerz. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek
rozgnieć w prasce i na tym samym tłuszczu smaż co mięso. Ponownie wrzuć
mięso na patelnię, wlej bulion, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i
piwo. Duś pod przykryciem przez 1,5-2 godzin co jakiś
czas mieszając.Dopraw do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz