Tradycyjna konfitura z truskawek
Składniki :
- 1 kg truskawek,
- sok z cytryny,
- 400g brązowego cukru.
Truskawki dokładnie umyj. Wytnij szypułki. Truskawki pokrój na pół i posyp cukrem. Całość przykryj ściereczką i odstaw do lodówki na 12 godzin. Truskawki wraz z sokiem przełóż do garnka i postaw na wolnym ogniu. Gotuj około 1 godzinę co jakiś czas mieszając. ( Powstałą pianę ściągaj na bieżąco ). Pod koniec gotowania wlej sok z cytryny. Przegotowane truskawki powinny być gęste. Konfiturę przelej do wcześniej przygotowanych słoiczków. Dokładnie zakręć.
W dużym garnku zagotuj wodę. Na dnie garnka ułóż ścierkę i włóż słoiczki z konfiturą. ( wody powinno być na 2/3 wysokości słoików ) Gotuj 15 - 20 minut. Słoiczki ostudź stawiając je do góry dnem.
znakomita! Babcia taką robi <3
OdpowiedzUsuńŚwietnie się prezentuje Twoja konfitura! *.*
OdpowiedzUsuńSuper przepis i piękne zdjęcia! :)
Świetnie.
OdpowiedzUsuń