niedziela, 8 czerwca 2014

Ciasto z owocami - bez użycia miksera

Ciasto z owocami
 - bez użycia miksera

Bardzo puszyste i ekspresowe ciasto z sezonowymi owocami.
Przygotowanie zajmuje 10 minut ! 
Pyszny deser dla wszystkich leniwych osób.

Składniki : " suche "
  • 600g mąki,
  • 250g cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli.
Składniki : " mokre "
  • 3 jajka,
  • 80ml oleju,
  • 1 szklanka mleka,
  • 200ml jogurtu naturalnego.
 Składniki : owoce
  • ulubione owoce ( u mnie truskawki, maliny, agrest )
  • migdały płatki.
 Przygotowanie : ( blacha 35 cm x 25 cm )

Przygotuj dwie miski. Do jednej wsyp składniki " suche " a do drugiej składniki " mokre ". Wymieszaj dokładnie. Do " mokrych " składników wsyp " suche " i energicznie wymieszaj. Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na górze ułóż pokrojone na mniejsze kawałki owoce. Posyp  płatkami migdałów. Włóż ciasto do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 45-50 minut w temperaturze 180 stopni.

* Zamiast migdałów możesz przygotować szybką kruszonkę i posypać nią ciasto.

Składniki kruszonka :
  • 2 łyżeczki masła,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • 1 łyżka mąki.
 Przygotowanie kruszonki :

 Rozpuść masło. Dodaj mąkę i cukier puder. Uformuj kulę i pokrusz na okruszki.


 

7 komentarzy:

  1. Mniam wygląda przepysznie i świetny przepis;)

    http://anulunia268.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda cudownie. : )
    Świetne ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  3. Proste i szybkie ciasto uwielbiam takie :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  4. A przez pół roku z koleżankami głowiłam się, czy da radę zrobić ciasto bez miksera :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie wygląda ! Zabieram kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  6. jaki rozmiar foremki

    OdpowiedzUsuń

Print