niedziela, 11 listopada 2012

Gołąbki bez zawijania

Gołąbki bez zawijania

Szybsza wersja klasycznych gołąbków.
Ale równie pyszna.

Składniki gołąbki : 400g mięsa mielonego wieprzowego, 120g ryżu, 1/3 małej kapusty białej, 1 cebula, sól, pieprz, oliwa, masło, jajko.

Składniki sos : 1 łyżka masła, 1 łyżka mąki, 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 1,5l bulionu, sól, pieprz. 

Przygotowanie gołąbki : Ryż zalej gorącą wodą i odstaw na 10 minut. Cebulkę pokrój w kostkę i obsmaż na patelni z odrobiną masło. Do miski wrzuć mięso dodaj jajko, pokrojoną drobno białą kapustę, cebulę, ryż, sól, pieprz. Połącz składniki i uformuj w dłoni kotleciki. Smaż na gorącej patelni z oliwą. Możesz podczas pieczenia podlać gołąbki odrobiną wody , jeśli będą się rozpadać. Przełóż mięsko do naczynia żaroodpornego. 

Przygotowanie sos : Na patelni roztop masło, wsyp mąkę i smaż chwilę. Dodaj koncentrat pomidorowy i wlej bulion. Energicznie mieszaj do połączenia składników. Dopraw wolą i pieprzem.

Przygotowanie : Gołąbki zalej sosem pomidorowym i zapiekaj w piekarniku przez 40 minut w temperaturze 180 stopni.




5 komentarzy:

  1. ale pysznie wyglądają, i zdecydowanie szybciej bez zawijania

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja lubię zawijane. :) Chociaż te też pewnie mają swój urok. ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale te zdjecia sa apetyczne, ze palce lizac:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zapiekac gołąbki pod przykryciem??

    OdpowiedzUsuń

Print