wtorek, 20 listopada 2012

Chleb żytni z żurawiną

Chleb żytni z żurawiną

Najlepiej smakuje domowy chlebek.
Połączenie z żurawiną jest doskonały.


Składniki : na zakwas: 200g mąki żytniej (typ 2000) , 200 ml ciepłej wody.
Składniki na chleb : 1 kg mąki żytniej typ 2000,  650 ml ciepłej wody , 150g żurawiny, 1,5 łyżeczki soli.

Przygotowanie zakwas : 50 g mąki i 50 ml ciepłej wody wymieszać w szklanym litrowym słoiku i odstawić przykryte ściereczką w ciepłym miejscu na 24 godziny.  Czynność powtórzyć jeszcze 3 razy czyli dosypując po 50g i 50ml ciepłej wody do  zakwasu.. W sumie zakwas rośnie przez 4 dni.

Przygotowanie chleb : Gotowy zakwas przełożyć do dużej miski, dodać 500 g mąki żytniej  i wlać 500 ml przegotowanej ciepłej wody. Najlepiej zrobić to wieczorem i odstawić do rana. Do zakwasu dodać 150ml ciepłej przegotowanej wody dodać sól i 500g mąki żytniej. Do ciasta wsypać żurawinę, wymieszać na początku łyżką potem chwilę zagnieść. Ciasto włożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Naciąć nożem by ciasto nie pękało podczas pieczenia. Posmarować wierzch wrzątkiem, przykryć ściereczka i odstawić na 1,5 - 2 godzin. Przed włożeniem do piekarnika jeszcze raz posmarować wrzątkiem wierzch chleba. Piec przez 60 minut w temperaturze 200 stopni.

8 komentarzy:

  1. Uwielbiam z żurawiną, tylko taki jadam. A z masłem rozechowym istna poezja;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie ma nic lepszego od takiego żytniego chlebka ....:)!

    OdpowiedzUsuń
  3. Śliczny. Lubię żytnie pieczywo.:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Serio sama upiekłaś? Bo wygląda jak kupiony u Pierchały :) Identyczny!

    OdpowiedzUsuń
  5. O kurcze, naprawdę wygląda jak od Pierchały ;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. A jeśli już mam zakwas, to ile go musi być w gramach?

    OdpowiedzUsuń
  7. witam! mam pytanie odnośnie gotowego zakwasu czy możesz napisać ile potrzeba aktywnego zakwasu i ile mąki do upieczenia chleba?

    OdpowiedzUsuń
  8. ponawiam pytanie ile mam dodać gotowego już zakwasu, który mam w lodówce i dokarmiam go systematycznie-proszę o odpowiedz!

    OdpowiedzUsuń

Print