piątek, 16 listopada 2012

Zupa krem z pieczonych pomidorów

Zupa krem z pieczonych pomidorów

Przepyszna, niezwykle aromatyczna zupa.

Składniki : 1 kg pomidorów, 1 główna czosnku, 1 czerwona papryka, oliwa, sól, pieprz,  1 szklanka bulionu,

Przygotowanie : Pomidory i czosnek przekrój na pół. Paprykę pokrój na części i wydrąż nasionka. Wszystko włóż do naczynia żaroodpornego i polej oliwą. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 1 godzinę w temperaturze  190 stopni. Ostudź. Z pomidorów i papryki ściągnij skórkę i zmiksuj za pomocą blendera. Dodaj bulion i dopraw do smaku. 


13 komentarzy:

  1. Dawno nie jadłam pomidorowej. Pieczone pomidorki są na pewno bardziej aromatyczne w takiej zupie. Szkoda, że już nie ma naszych polskich, bo to co teraz jest na półkach w ogóle mnie nie zachęca :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jako wielbicielka pomidorowej (robionej w przeróżnych dziwnych wariantach) przyznaję, ze wstydem, że z pieczonych nie robiłam. zapisuję sobie link - do wypróbowania :)baaardzo zachęcające zdjęcie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Podobnie jak moja poprzedniczka na górze, uwielbiam zupy pomidorowe, ale niestety też nie miałam okazji jeść takiej z suszonych pomidorów :c

    OdpowiedzUsuń
  4. Jutro robię, tylko z przewagą papryki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię tak robić, bo warzywka smakują jakby dojrzewały na słońcu : )

    OdpowiedzUsuń
  6. przez Ciebie mam cały pasek wypchany zakładkami rzeczy do zrobienia :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Zupy z pieczonych warzyw smakują zupełnie inaczej, o niebo lepiej. Naturalna słodycz ulega karmelizacji i mamy pyszne jedzonko :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. ale ladne zdjecia:) zupka musi byc wysmienita:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy moglabys powiedziedz gdzie kupilas te kubki? :) Sa cudne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam ciepło,
      kubeczki kupiłam w Pepco o ile się nie myle za 4 albo 5 zł.
      Są dośc tanie a śliczne :)

      Usuń
    2. Dzieki Ci wielkie!!! Jesli jeszcze beda, to kupuje takie same :D:D:D - sa cudne! Wogole ladna stylizacje zrobilas. A sama zupa - doskonala. Ja kiedys robilam z mascarpone

      Usuń
  10. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń

Print