wtorek, 27 stycznia 2015

Szpecle ( niemiecki kluski kładzione )

Szpecle (  niemiecki kluski kładzione )



Składniki :
  • 3 szklanki mąki,
  • 1 szklanka gęstej śmietany,
  • 1 szklana wody,
  • 3 jajka,
  • sól, 
  • pieprz.
 Przygotowanie :

Do miski wlej wodę i śmietanę. Wbij jajka. Dokładnie wymieszaj składniki. Wsyp mąkę, sól i pieprz. Zmiksuj wszystko na gęstą masę. 

W garnku ugotuj wodę. Ciasto ( partiami ) przeciskaj przez sitko z większymi oczkami. ( Kluski przeciskałam przez garnek z dziurkami do gotowania na parze ). Gotuj przez minutę. Przełóż kluski do sitka i zalej zimną wodą.

4 komentarze:

  1. Wygląda bardzo apetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rosół jest, makaronu w domu brak, więc Twój przepis spada jak z nieba :) Ciasto się miksuje i zobaczymy, co to będzie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super ! Zachęcam do dodania zdjęcia na fb Anyzkowa :)

      Pozdrawiam !

      Usuń

Print