Lany chrust
Składniki :
- 3 jajka,
- 2 łyżki cukru waniliowego,
- 1,5 szklanki mąki,
- 150 ml mleka,
- 2 łyżki wódki,
- olej do smażenia,
- cukier puder.
Żółtka z cukrem waniliowym ubij na puszystą masę. Wlej mleko i wódkę. Wsyp mąkę i dokładnie połącz składniki.Z białek ubij sztywną piankę i dodaj na masy.
Ciasto za pomocą lejka przelej do plastikowej butelki. W korku zrób dziurę. Zakręć butelkę. W garnku rozgrzej olej i wlej partiami ciasto tworząc zawijasy. Smaż na złoty kolor z dwóch stron. Chrust przełóż na ręcznik papierowy i posyp cukrem pudrem.
Super wygląda, przymierzam się do zrobienia!
OdpowiedzUsuńświetnie wygląda:)
OdpowiedzUsuńMmm musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńOoooo...ale fajny ten chrust :-D
OdpowiedzUsuńA jakiej konsystencji powinno być ciasto? Chyba bardziej geste niż naleśnikowe?
OdpowiedzUsuńAle super pomysł z tą butelkę, nie wpadłabym na to :)
OdpowiedzUsuńTakich jeszcze nie jadłem :)
OdpowiedzUsuńPyszne i przede wszystkim szybkie i łatwe do zrobienia
OdpowiedzUsuńIle wychodzi chruscikow z tego przepisu ?
OdpowiedzUsuńzależy jakiej wielkości będą chrusty :)
OdpowiedzUsuń