niedziela, 11 stycznia 2015

Ciasto ze słonecznikiem i bitą śmietaną

Ciasto ze słonecznikiem i bitą śmietaną


Składniki biszkopt:  ( Blaszka 28cm x 25 cm )
  • 4 jajka, 
  • 3/4 szklanki cukru, 
  • 3/4 szklanki mąki, 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
 
Przygotowanie biszkopt : 

 Białka ubij na sztywno, dodaj partiami cukier. Nie przerywając miksowania dodaj pojedynczo żółtka. Delikatnie wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i połącz składniki. Ciasto wylej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 20-25  minut w temperaturze 180 stopni. 


Składniki masa krówkowa :

  • 120g miękkiego masła,
  • 2 łyżki mleka,
  • 200g łuskanego słonecznika,
  • 1/2 szklanki cukru pudru,
  • 1 puszka masy kajmakowej, ( użyłam 500g )
Przygotowanie masy :

Słonecznik upraż na suchej patelni. Do miski wrzuć miękkie masło. Wsyp cukier puder i wlej mleko. Utrzyj wszystko na puszystą masę. Nie przerywając miksowania dodaj partiami masę krówkową. Na koniec wsyp słonecznik i delikatnie wymieszaj składniki.  
 
 Składniki masa śmietankowa :
  •  400ml śmietanki 30%,
  •  4 łyżki cukru pudru,
  • 4 łyżeczki żelatyny,
 Przygotowanie masa śmietankowa :

Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie (1/4 szklanki gorącej wody). Zostaw do ostygnięcia. Do miski wlej śmietankę i dodaj cukier puder. Ubij na sztywno. Delikatnie wlej żelatynę ciągle miksując.
 
Składniki dodatkowe :
  •  50g gorzkiej czekolady,
  •  herbatniki maślane.
Czekoladę roztop w kąpieli wodnej.
 
Przygotowanie ciasta : 

Na biszkopt wyłóż masę krówkową ze słonecznikiem. Rozsmaruj. Następnie rozsmaruj masę śmietankową i na górę ułóż herbatniki maślane obok siebie. Całość polej czekoladą tworząc paseczki.

 

17 komentarzy:

  1. ale ono pięknie wygląda, aż szkoda jeść ...

    OdpowiedzUsuń
  2. Pracochłonne jak widzę ale wygląda rewelacyjnie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam ciasta ze słonecznikiem. Z bitą śmietaną jeszcze nie próbowałam i czuję, że niedługo nadejdzie pora, żeby to zmienić :)

    OdpowiedzUsuń
  4. o wow ale pięknie i smacznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudownie chrupiące pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudowne! Przepis wskakuje na pierwsze miejsce wśród ciast na mojej liście "to do"! Już mi ślinka cieknie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepyszne! Robiłam tydzień temu (niestety w gości, więc musiałam zadowolić się jednym kawałkiem :((( ). Podobne ciasto od pół roku zajadam czasami w pobliskiej cukierni i tak bardzo mi posmakowało, ale nie wiedziałam co tam po kolei idzie. A tu masz! :) Dzięki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. czy te herbatniki trzeba w czyms namoczyc ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam serdecznie,

      W niczym nie namaczałam herbatników. Nie lubie zbytnio takich mokrych. Moim zdaniem dość wchłoną wilgoci z bitej śmietany ale wszystko zależy od upodobań :)

      Usuń
  9. piekłam to ciasto na swieta i jestem nie zadowolona z tegociast masa jest bardzo rzadka i ten cukier po co masa krowkowa jest słodka dobrze ze nie dodałam

    OdpowiedzUsuń
  10. ...pewnie do masy kajmakowej coś jeszcze dodano, ponieważ krem się rozpływa. ....��

    OdpowiedzUsuń
  11. Na jaki wymiar blaszki są proporacje na biszkopt ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A przpraszam, nie zauwazylam ale już doczytalam i wiem ;)

      Usuń
  12. do takiej ilosci masy kajmakowej nie dodawalabym cukru , ala to kwestia gustu. Ciasto wyglada bardzo apetycznie .

    OdpowiedzUsuń
  13. Czy do masy krówkowej można dodać żelatynę żeby masa się była bardziej zwarta? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dodałabym więcej masła. Nigdy nie dodawałam żelatyny do tej masy. Pozdrawiam !

      Usuń

Print