Ciasto kawowe z wiśniami
Składniki biszkopt : ( blacha 24 cm x 36 cm )
- 7 jajek L,
- 1 kopiasta szklanka mąki,
- 2 łyżki kakao,
- 1/4 szklanka mąki ziemniaczanej,
- 3/4 szklanki cukru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Przygotowanie biszkoptu :
Białka ubij na sztywną pianę. Partiami wsyp cukier nie przerywając miksowania. Pojedynczo dodawaj żółtka. Na koniec wsyp przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia. Delikatnie połącz składniki. Ciasto wlej do wyłożonej formy papierem do pieczenia. Piecz 30 - 35 minut w temperaturze 180 stopni.
Białka ubij na sztywną pianę. Partiami wsyp cukier nie przerywając miksowania. Pojedynczo dodawaj żółtka. Na koniec wsyp przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia. Delikatnie połącz składniki. Ciasto wlej do wyłożonej formy papierem do pieczenia. Piecz 30 - 35 minut w temperaturze 180 stopni.
Składniki masa cappuccino :
- 500 ml śmietanki 30%,
- 3 łyżki żelatyny,
- 10 łyżek cappuccino,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 200 g serka mascarpone,
- 1 słoiczek konfitury wiśniowej,
Przygotowanie masa cappuccino :
Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie (1/4 szklanki gorącej wody). Zostaw do ostygnięcia. Do miski wlej śmietankę, dodaj cukier puder i cappuccino. Ubij na sztywno. Dodaj partiami serek mascarpone Delikatnie wlej żelatynę ciągle miksując.
Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie (1/4 szklanki gorącej wody). Zostaw do ostygnięcia. Do miski wlej śmietankę, dodaj cukier puder i cappuccino. Ubij na sztywno. Dodaj partiami serek mascarpone Delikatnie wlej żelatynę ciągle miksując.
Składniki polewa :
- 50 g czekolady gorzkiej,
- 1 łyżeczka miękkiego masła.
Przygotowanie polewy :
Czekoladę wraz z masłem roztop w kąpieli wodnej.
Przygotowanie ciasta :
Ostudzony biszkopt podziel na 3 części. Do formy w której piekł się biszkopt włóż papier do pieczenia i pierwszy kawałek ciasta. Posmaruj połową konfitury i połóż 1/3 części masy kawowej. Następnie połóż kolejny biszkopt i powtórz czynność. Ciasto przykryj ostatnim kawałkiem biszkoptu i połóż resztę masy kawowej. Zrób czekoladowe paski na górze ciasta. Ciasto włóż do lodówki na minimum 2-3 godziny.
Fantastyczne ciacho! A ten zielony listeczek cudny! :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńPrezentuje się smacznie :)
OdpowiedzUsuńMmm, pyszności :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo zachęcająco
OdpowiedzUsuńojej cudne aż szkoda byłoby zjadać
OdpowiedzUsuńBlogging is the new poetry. I find it wonderful and amazing in many ways.
OdpowiedzUsuńCzy ciasto można upiec na 2 dni wcześniej?
OdpowiedzUsuńOczywiście.
Usuń