sobota, 10 stycznia 2015

Ciasto kawowe z wiśniami

Ciasto kawowe z wiśniami 


Składniki biszkopt : ( blacha 24 cm x 36 cm )
  • 7 jajek L,
  • 1 kopiasta szklanka mąki,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1/4 szklanka mąki ziemniaczanej,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Przygotowanie biszkoptu :

 Białka ubij na sztywną pianę. Partiami wsyp cukier nie przerywając miksowania. Pojedynczo dodawaj żółtka. Na koniec wsyp przesianą mąkę pszenną,  ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia. Delikatnie połącz składniki. Ciasto wlej do wyłożonej formy papierem do pieczenia. Piecz 30 - 35 minut w temperaturze 180 stopni.  

Składniki masa cappuccino :
  • 500 ml śmietanki 30%,
  • 3 łyżki żelatyny,
  • 10 łyżek cappuccino,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 200 g serka mascarpone, 
  • 1 słoiczek konfitury wiśniowej,
Przygotowanie masa cappuccino :

Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie (1/4 szklanki gorącej wody). Zostaw do ostygnięcia. Do miski wlej śmietankę, dodaj cukier puder i cappuccino. Ubij na sztywno. Dodaj partiami serek mascarpone Delikatnie wlej żelatynę ciągle miksując.

Składniki polewa :
  • 50 g czekolady gorzkiej,
  • 1 łyżeczka miękkiego masła.
Przygotowanie polewy :

Czekoladę wraz z masłem roztop w kąpieli wodnej. 

Przygotowanie ciasta :

Ostudzony biszkopt podziel na 3 części. Do formy w której piekł się biszkopt włóż papier do pieczenia i pierwszy kawałek ciasta. Posmaruj połową konfitury i połóż 1/3 części masy kawowej. Następnie połóż kolejny biszkopt i powtórz czynność. Ciasto przykryj ostatnim kawałkiem biszkoptu i połóż resztę masy kawowej. Zrób czekoladowe paski na górze ciasta.  Ciasto włóż do lodówki na minimum 2-3 godziny. 


10 komentarzy:

Print