Szpecle ( niemiecki kluski kładzione )
Składniki :
- 3 szklanki mąki,
- 1 szklanka gęstej śmietany,
- 1 szklana wody,
- 3 jajka,
- sól,
- pieprz.
Do miski wlej wodę i śmietanę. Wbij jajka. Dokładnie wymieszaj składniki. Wsyp mąkę, sól i pieprz. Zmiksuj wszystko na gęstą masę.
W garnku ugotuj wodę. Ciasto ( partiami ) przeciskaj przez sitko z większymi oczkami. ( Kluski przeciskałam przez garnek z dziurkami do gotowania na parze ). Gotuj przez minutę. Przełóż kluski do sitka i zalej zimną wodą.
Wygląda bardzo apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńświetne:)
OdpowiedzUsuńRosół jest, makaronu w domu brak, więc Twój przepis spada jak z nieba :) Ciasto się miksuje i zobaczymy, co to będzie :)
OdpowiedzUsuńSuper ! Zachęcam do dodania zdjęcia na fb Anyzkowa :)
UsuńPozdrawiam !