Zakręcone cynamonowe drożdżówki
Składniki ciasto:
- 3 szklanki mąki,
- 40g świeżych drożdży,
- 2 jajka,
- 1/2 szklanki cukru,
- 1/2 szklaki mleka,
- 100g miękkiego masła,
- 2 jajka.
Do rondelka wlej mleko i pogrzej. Dodaj cukier, pokruszone drożdże oraz 1/2 szklaki mąki. Pozostaw do wyrośnięcia. Na stolnicę wysyp mąkę. Zrób wgłębienie i wlej rozbełtane jajka, rozczyn z drożdży oraz dodaj pokrojone na kawałki masło. Ugnieć ciasto. Przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na 40-50 minut.
Składniki nadzienie :
- 3 łyżki cynamonu,
- 150g masła,
- 4-5 łyżek cukru.
Cukier rozpuść. Dodaj cukier i cynamon. Wymieszaj.
Formę wyłóż papierem do pieczenia.Ciasto rozwałkuj na kształt prostokąta. Na całym cieście rozsmaruj masę cynamonową. Zwiń jak roladę. Pokrój na mniejsze kawałki i ułóż obok siebie w niewielkich odstępach. Przykryj ściereczką i pozostaw na 20 minut do wyrośnięcia. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.
Uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńWow, fantastyczne te rollsy! :)
OdpowiedzUsuńZnakomite zdjęcia!
FANTASTYCZNE!!!
OdpowiedzUsuńMusiały uwodzić zapachem :)
OdpowiedzUsuńCzy w przepisie na nadzienie nie powinno być: "Masło rozpuść. Dodaj cukier i cynamon. Wymieszaj." Zamiast Cukier rozpuść?
OdpowiedzUsuńZawijaniec wygląda cudnie i chyba dziś zrobię :))
I certainly agree to some points that you have discussed on this post. I appreciate that you have shared some reliable tips on this review.
OdpowiedzUsuń