Ciasto z jabłkami i pianką
Składniki biszkopt: ( Blaszka 28cm x 25 cm )
- 4 jajka,
- 3/4 szklanki cukru,
- 3/4 szklanki mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Przygotowanie biszkopt :
Białka ubij na sztywno, dodaj partiami cukier. Nie przerywając miksowania dodaj pojedynczo żółtka. Delikatnie wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i połącz składniki. Ciasto wylej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.
Składniki masa jabłkowa :
- 1,2 - 1,5 kg jabłek,
- 2 galaretki brzoskwiniowe,
- 1 łyżka masła.
Jabłka zetrzyj na tarce o grubych oczkach. W rondelku rozpuść masło i podsmaż jabłka. Wsyp galaretki ( suche ) i mieszaj aż całkowicie się rozpuszczą. Ostudź masę.
Składniki masa śmietankowa :
- 400ml śmietanki 30%,
- 4 łyżki cukru pudru,
- 4 łyżeczki żelatyny.
Przygotowanie masa śmietankowa :
Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie (1/4 szklanki gorącej wody). Zostaw do ostygnięcia. Do miski wlej śmietankę i dodaj cukier puder. Ubij na sztywno. Delikatnie wlej żelatynę ciągle miksując.
Składniki dodatkowe :
- 1 opakowanie galaretki brzoskwiniowej,
- 2-3 łyżki marmolady owocowej.
Galaretkę przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ostudź.
Na śmietankową piankę wylej tężejąca galaretkę. Ponownie włóż ciasto na 2-3 godziny do lodówki.
piękna prezentacja :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńAleż się apetycznie prezentuje, zjadłabym kawałeczek. Albo dwa...
OdpowiedzUsuńCudny deser:)
OdpowiedzUsuń